Son 100 yılın en iyi Beşiktaş’ı

Beşiktaş’ın efsane kaptanı Sanlı Sarıalioğlu, Şenol Güneş’in Kara Kartal’ını anlattı: “Biz de 50 yıl önce üst üste 2 sezon şampiyon olmuştuk. Ama bu kadro bambaşka. Bizden de, Metin- Ali- Feyyaz’lı üst üste 3 yıl şampiyon olan kadrodan da iyiler… Çok iyiler…”

Türk futbolunun ve Beşiktaş’ın efsane futbolcusu Sanlı Sarıalioğlu, 25 yıllık Şampiyonlar Ligi tarihinde gruplardan lider çıkan ilk Türk takımı olan, farklı Galatasaray galibiyeti ile de lige dönüş yapan Beşiktaş’ı KARAR için yorumladı. Sanlı Kaptan, Beşiktaş’ın mevcut kadrosunun, Siyah-Beyazlı kulüp tarihinin en iyi kadrosu olduğunu ileri sürdü.

1965-66 ve 1966-67 sezonlarında üst üste şampiyon olan Beşiktaş’ın, Yusuf Tunaoğlu ile birlikte en önemli yıldızı olan Sarıalioğlu şunları söyledi:

“1960’da altyapısına girdiğim, 1963’te A Takımı’na çıktığım Beşiktaş’ta 1975’e kadar forma giydim. Ömrüm futbolla, Beşiktaş’la geçti. İddia ediyorum, Beşiktaş’ın şu andaki kadrosu 100 yılın en iyi kadrosu. Biz de üst üste 2 yıl şampiyon olduk. Ama bu ekip bizden de, Metin- Ali- Feyyaz’lı kadrodan da iyi. Hem 11 olarak, hem alternatif olarak çok zengin bir kadro. Kaliteli futbolcular, yaratıcı ayaklar var. İdeal 11’den 2-3 kişi olmasa bile Beşiktaşlılar kuşkuya düşmüyor. Kulübede Negredo, Lens, Medel var. Bir bölge hariç, süper bir ekip yaratıldı. Tosic gönülden oynuyor ama teknik yönden yeterli değil. Stoper mevki torna’vida’ ile sıkıştırırlarsa daha da süper olur.”

Son 100 yılın en iyi Beşiktaş’ı

Geçmiş dönemin altın jenerasyonlarını değerlendiren Sarıalioğlu, “90’lardaki kadro çok iyiydi ama unutmamak gerekir ki, Galatasaray, Fenerbahçe gibi rakipleri pek iyi durumda değildi. O kadro Avrupa’da başarıyı elde edemedi. Yusuf’lu, Sanlı’lı kadro da öyle. Biz de iyiydik ama Avrupa’ya çıkınca başarılı olamadık. Yusuf anormal yetenekli bir oyuncuydu. Onun gibisi gelmedi. Ama biz fizik-kondisyon olarak yeterli değildik. Bu nedenle de Avrupa’ya çıktığımızda başarısız oluyorduk. Belli bölgelerde de eksiklerimiz vardı. Bugün ise stoper hariç aksayan bölge yok. Gökhan, Pepe, Adriano… Atiba çok iyi. Oğuzhan, Tolgay, Talisca, say sayabildiğin kadar. Cenk, Quaresma… Hele hele Babel. Bunların hepsi Avrupa’nın en iyi takımlardan oynarlar. Evet, bu kadronun yaş ortalaması yüksek ama futbolda bilim artık işin içine girdi. 36 yaşına kadar oynanıyor, bunu Atiba’da görüyoruz. Bunun bir üstüne çıkmak istenirse, stoper lazım, bir de Fabri’den bir gömlek daha iyi bir kaleci lazım” açıklamasında bulundu.

1960’da Beşiktaş altyapısına seçildiğini söyleyen ünlü spor adamı, “18 yaşında profesyonel takıma çıktım. O günkü fiziksel çalışmalarımız, kapasitemiz bugünün belki 5’te 1’i bile değildir. Farkı yaratan diğer bir etken de transfer çalışmalarındaki mükemmellik. Açıkça söyleyebilirim ki Beşiktaş en mükemmel transferleri son 2-3 senede yaptı. Bundan önceki transferler skandaldı. Geçmişini, ailesini araştırmadan, topa iyi vuruyor diye adam alınıyordu. Sadece iyi futbolcu değil, iyi insan mı, topluma uyum sağlam mı bakılmıyordu. Fikret Orman babamın oğlu değil ama o ve arkadaşları çok iyi bir scout ekibi kurdu. 12 ay çalışıyor o ekip. Şenol Güneş eksik yerleri işaret ediyor, özelliklerini söylüyor, yönetim de scout ekibi ile sıkı bir araştırma yapıyor. Ben 57 yıldır Beşiktaş’ın içindeyim bu kadar profesyonel çalışan yönetim görmedim. İşte Beşiktaş’ın sırrı bu” ifadesini kullandı.

SANLI SARIALİOĞLU KİMDİR?

1945 yılında doğan Sanlı Sarıalioğlu, futbol yaşamı boyunca sadece Beşiktaş forması giydi. Başarılı futbolculuğunun yanı sıra kişiliği ile de ön plana çıkan Sarıalioğlu, 14 yıl formasını giydiği Beşiktaş’ta tam 314 lig maçı oynamış ve 65 gol kaydetti. 21 kez A Milli formayı giyen Sarıalioğlu, Pakistan’la oynanan özel maçlarda da 2 gole imza atmıştı. 1975 yılında futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük ve menajerlik yapan Sanlı Sarıalioğlu, dönem dönem Siyah-Beyazlı kulüpte de görev aldı. Sanlı Sarıalioğlu uzun yıllar spor yazarlığı yaptı.

Önceki İçerikEski kalecilerden Bülent Yenidoğan, kaleciliğin kitabını yazdı
Sonraki İçerikSalih Uçan, FC Sion’u ligde tutmaya çalışıyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz