Güney Kore’de başlayan PyeongChang 2018 Kış Oyunları’nı, yayıncı kuruluş TRT dışında takip eden tek Türk gazeteci Hamit Turhan izlenimlerini yazdı. İşte Turhan’ın Fanatik’te bugün çıkan yazısı:

 

Spor asla spor değildir!

Spora atfedilen en ulvi kavramlara baktığımızda, dostluk, barış, dayanışma öne çıkar. Ki, gerçekten de öyledir. Dopinge karşı sıfır töleransla başlatılan mücadelenin yanı sıra fair play ilkesinin her geçen gün sporun özü haline gelmesi, toplumlararası ilişkilerde sporu, siyasetin insan ırkına vermiş olduğu hasarı onarmada en önemli araç haline getirdi.

Tarihin en anlamlı anı! 

Dün PyeongChang 2018 Kış Oyunları’nın açılış töreninde sporun aynı ırka mensup iki düşman toplumu nasıl birbirine yaklaştırdığına bir kez daha tanık olduk. -17 derecelerde Olimpiyat Stadı’nı dolduran yaklaşık 45 bin kişinin içini ısıtan ve dakikalarca alkışlanan geçit töreninde Güney Kore ve Kuzey Koreli sporcuların ‘Birleşik Kore’ bayrağı altında birlikte yürümesi, sadece gecenin değil, spor tarihinin en anlamlı olaylarından biriydi. İki ülkenin lider ve yönetimdeki isimlerin birlikte protokol tribününde yer alması, birleşme yönünde irade koyacağının ilk işaretleriydi. Bu, 1950-53 yılları arasında Güney ve Kuzey Kore arasındaki savaş sonrası birbirlerine yaptıkları en üst düzey ziyaretti ve bunu gerçekleştiren de sporun ta kendisiydi. Güney Koreli milliyetçi grupların stad önünde yaptığı gösteriler bile bu tarihi buluşmayı engelleyemedi.

Honduras-El Salvador’dan sonra 

Eduardo Galleano’nun yıllar önce söylediği “Futbol asla futbol değildir” klişesi kanımca günümüz dünyasında “Spor asla spor değildir” sözüne evrimleşti. Honduras ve El Salvador’un 1969’da futbol nedeniyle birbirleriyle savaştığı günlerden bir başka iki ülkenin spor nedeniyle barıştığı günlere geldik çok şükür! Açılışta dikkat çeken konulardan biri de, 2015 Soçi Oyunları sonrası ortaya çıkan doping skandalı nedeniyle oyunlardan men edilen Rusya’nın 168 sporcuyla geçit törenine katılmasıydı. Rus sporcuları geçişi sırasında bizim bulunduğumuz bölümde oturan 40-50 kişilik Rus seyirci dışında alkışlayan olmadı!

8 sporcuya karşılık business sınıf! 

Çok kısa bizden bahsedecek olursak, yarısı altı ay karla kaplı olan ülkemizden Kış Oyunları’na neden sadece 8 sporcuyla, buna mukabil business sınıfta uçan bir o kadar yöneticiyle gidiyoruz, sorusunu sorayım ve bahsi kapatayım!

Önceki İçerikAKUT Spor Kulübü Başkanı Nasuh Mahruki’den Türkiye Motosiklet Federasyonu’na açık mektup…
Sonraki İçerikAtilla Türker, transferde dönen dolapları yazdı: G.Saray ve F.Bahçe Negredo’yu bedavaya almadı, Beşiktaş 2.5 milyon Euro ödedi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz