Avrupa Şampiyonası Master Kürek Yarışları’nda Türkiye’yi temsil eden Fatih Örer, Karar gazetesine konuştu. Örer; ‘Bu yarışlar benim için anlatılamaz bir duygu. 4 dakikada vücudunuzu maksimum düzeyde çalıştırarak şampiyon olmaya çalışıyorsunuz’ diyerek bu yarışlarda duyduğu heyecanı paylaştı.
29-31 Temmuz 2016 tarihleri arasında Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası Master Kürek Yarışları’nda yarışan eski milli sporcu Fatih Örer, Avusturya sporcusu Ute Laib ile birlikte girdiği İki Çifte yarışını birincilikle tamamladı. Şampiyonada Türkiye’yi temsilen yarışan Fatih Örer, Master Erkekler Tek Çifte’de 2. olurken, şampiyonanın 2. gününde Master Erkekler İki Çifte de ise Erkut Tinaz’la birlikte yarışları 2.’likle tamamladı.

‘YALNIZLIK ÇEKİYORUZ’

Şampiyona dönüşü İstanbul’a iner inmez Karar gazetesinin sorularını cevaplayan Örer şöyle konuştu: Orada birçok master sporcuyla bulunmamız lazım. Seyirci desteği istiyoruz ve şampiyonalarda yarışırken yalnızlık çekiyoruz. 3 gün boyunca burada yarışlara katıldık. Sporcular bir gün içerisinde istedikleri kadar yarışlara katılabiliyorlar. Mantıklı olan en fazla 2 yarışta bulunmak, çünkü yorgunlukta oluyor. Geçen sene Belçika’da Dünya 3.’sü, 2012’de Almanya’da ise 2. oldum. Bu sene Avrupa Şampiyonası’nda da 2. oldum. Ayrıca Tek Çifte’de 2. olduğum yarışta birinciliği 1 saniye ile kaçırdım. Avusturyalı şampiyon kürekçi Ute Laib’le birlikte İki Çifte yarışlarını birinci olarak bitirdim. Master yarışlarında sene içerisinde çok fazla yarış oluyor. Türkiye adına yarışsanız bile, devletten hiçbir maddi ve manevi destek almıyorsunuz. Ancak master yarışlarda hiçbir ülke sporcusuna maddi ve manevi destek sağlamıyor.

‘ANLATILAMAZ BİR DUYGU’

Sponsor bulabilirseniz işiniz daha da kolaylaşabiliyor. Ortalama 1500 TL tek şampiyonaya gidiyor masraf olarak benim için. Ama bütün bunlara değer diyorum yarışlar bittiği zaman. Yarış boyunca 1. gidiyorsunuz ve spiker Türkiye ve sizin isminizi anons ediyor. Bu gerçekten anlatılamaz bir duygu. Öte yandan bu yarışlar futbol, basketbol gibi değil. 4 dakikalık bir süre var ve bu sürede vücut maksimumun üzerinde çalışıyor. Arkanızdan bir köpek kovalıyor gibi düşünün. Beni en çok etkileyen; karşımdaki sporcular üst düzey genel müdür ve CEO görevinde ve haftanın 6 günü antrenman yaparak bu yarışlara katılıyorlar. Torunları olan 80-90 yaşındaki sporcuların orada yarışması beni çok etkiledi ve her sene olabildiğince katılmaya çalışıyorum.

KÜREĞE GALATASARAY’DA BAŞLADI

Eşinin eski milli basketbolcu, kızının ise 16 yaşında milli yüzücü Sude Örer olduğunu ifade eden başarılı sporcu, kürek sporuna 1977’de Galatasaray’da başladı. 1983’te İstanbul Spor Akademisi’ni bitirdi ve aynı yıl Almanya’ya gitti. Uerdingen Kulübü’nde kürek çekti. 13 yıl formasını giydiği Galatasaray’dan başka Fenerbahçe (1990-93), Boğaziçi Üniversitesi (1993-94) ve 1994’ten itibaren Fenerbahçe Kulübü’nde aktif olarak kürek sporunu yaptı. 1978 yılında Sofya’da ilk kez milli formayı giydi ve 66 kez milli oldu. Balkan şampiyonalarında 1 kez birincilik, 1 kez ikincilik ve 4 kez üçüncülük elde etti. Ayrıca uluslararası müsabakalarda 6 kez birincilik ve çok sayıda ikincilik ve üçüncülüklere sahip. 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde öğretim elemanı ve kürek takımı kaptanlığı yaptı.

Son olarak yarışlarda kullanılan teknelerin pahalı olmasına da dikkat çeken Örer, ‘Bu konuda bir şeyler yapabilseydim eşimi de yarıştıracaktım’ diye konuştu. 44 yaşında aktif sporculuğa veda eden eden deneyimli isim; ‘Bu yaşta A Takım düzeyinde sporu bırakmak çok zor. 20’li yaşlardaki sporcularla aktif sporculuğumda kürek çekebiliyordum. Ondan sonra hayati tehlike başlıyor. 45-50 yaşında diretirseniz kürek çekmeye hayati tehlike yaşanıyor. 44 yaşında ben bıraktığımda dünyada 3 kişiydik bu yaşta aktif bu sporcu yapan. 44 yaşında Belçika’da uluslararası 2 yarışta birinci oldum. Hemen ara vermeden 44 yaşında dünya şampiyonlarına gitmeye başladım. Belimde sakatlık dolayısıyla girmek için giriyordum ve çok yüklenmiyordum. Benim başarıyı kovalamam 2010’larda başladı. 2010’dan sonra madalya kovalamaya başladım.

KİMLER YARIŞABİLİR?

Master Kürek Yarışları; aktif sporculuğu bırakmış ya da sonradan küreğe başlamış sporculardan oluşuyor. 40 yaşından sonra da bu yarışa başlayanlar var. Avrupa çapında 27 yaşından 90 üstüne kadar gidiyor burada yer alanlar. Ancak herkes kendi yaşındaki isimlerle yarışıyor. Çok adil bir yarışma şekli ve 1000 metre üzerinde yapılıyor. (karar gazetesi – hakan akar)

Önceki İçerikAziz Yıldırım’ın avukatından ‘himmet’ iddiası: Trabzonspor cemaat avukatlarına para verdi!
Sonraki İçerikYeni MHK Başkanı belli oldu!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz