“Bazı ülkelerin kriz karşısında bir B planı yok”

CRI Türk’te yayınlanan ve Hüseyin Şuekinci’nin sunduğu Spor Hikâyeleri’nin bu haftaki konuğu Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Serap Mungan Ay’dı.

İdlib’de 27 Şubat’ta Türk Ordusu’na yönelik hava saldırısı sonucu şehit olan ve yaralanan askerlerimizin yad edildiği Spor Hikâyeleri’nde Serap Mungan Ay Spor’un birleştirici unsuruna vurgu yaparak; “Sporun kaynaştıran, arkadaşlıkları kolaylaştıran, ülkelerin kültürel değerlerini birbiriyle tanıştıran özelliklere sahip olması lazım. Sporun günümüzde her ne kadar ticarileşse de amatör ruhunu yaşatmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Dr. Serap Mungan Ay’ın açıklamalarından satır başları:

ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN BİR AYAĞI ÇİN’DE

“Çok uluslu şirketlerin ham madde kaynağı ya da belli yarı mamul kaynakları Çin’de.

BAZI ÜLKELERİN KRİZ KARŞISINDA BİR B PLANI YOK

En büyük eksikliklerden biri de bu bilinmezlikler karşısında bazı ülkelerin bir B planı, C planı yok. Risk yönetimi çok önemli, ülkeler bu konuda ciddi düşünmek zorunda.

Salgın nedeniyle herkeste ciddi bir endişe var. Sporda bu endişe farklı paydaşları olan bir faaliyet olduğu için çok daha fazla. Spor faaliyetleri içerisinde sadece sporcular yok. Seyirciler var, güvenlik elamanları var, medya mensupları var, sponsor olan firmalar var, paydaşlar çok fazla.

Çin futbolda da kendine bir yer edinme çabasına girdi ve bunu ispatladı. Spor olayları öyle faaliyetler ki hükümetler spor olaylarıyla kaynaştırmayı sağlayabiliyor, kendi öz değerlerini, kültürel değerlerini tanıtma anlamında kullanabiliyor. Yani birçok yansıması var.

TOKYO OLİMPİYATLARI YAPILACAK MI?

Modern olimpiyatların başladığı 1896 yılından bu yana gerçekleştirilen oyunlar 1. ve 2. Dünya Savaş’ı nedeniyle 3 kez yapılmadı. 1940 yılında savaş nedeniyle iptal edilen Tokyo Olimpiyatları bu kez virüs tehdidi altında. En büyük endişelerden biri de 24 Temmuz’da başlayacak olan Tokyo Olimpiyatları’nın yapılıp yapılamayacağı. Olimpiyatların ekonomik getirisi çok fazla. Bunun yanında olimpiyatların organizasyonu gerçekleştirecek olan ülkeye ciddi maliyeti var. O kazançlar olmayınca ciddi bir ekonomik yük olacak. Olimpiyatların Japonya’ya maliyeti 25 milyar dolar. Şimdiden başlayan ön yatırımlar var. Altyapı yatırımları var, istihdamlar söz konusu. Olimpiyatlarla ilgili üst düzey yöneticiler, son 2 aya kadar bekleneceğini, mayıs ayı gibi virüs daha da yayılıyor mu yoksa önlendi mi ya da azalma var mı, o duruma göre hareket edeceklerini belirttiler.

Her gün iptal haberleri geliyor. İtalya’ya da sıçradı virüs. İtalya’da Seri A’da futbol müsabakalarının bazıları iptal edildi. Bazı ülkelerde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildi.

Tokyo öncesinde kadın voleybol elemeleri olacaktı. Onların şehirleri değişti. Çin yakınlarındaki şehirlerden alınıp, farklı bölgelerdeki farklı şehirlere verildi.

Organizasyonların bazılarının Türkiye’ye alınmasının çok da faydalı olacağını düşünmüyorum ancak üretim anlamında bunu fırsata çevirmek mümkün. Örneğin Tokat Turhal’da tekstil üretimi yapan bir fabrikada şu anda maske ve tulum üretimi başlamış ve bu talep Çin’den geliyor. Çin ile bağlantıyı sağlıyor fabrika sahipleri, şu an tam kapasite çalışıyorlar ve artı istihdama sebep oluyor.”

Önceki İçerikBeşiktaş, Ankaragücü’nü zor da olsa yendi, Sergen Yalçın’la uçmaya devam etti… Bülent Tuncay: Aşçı Ali Rıza!
Sonraki İçerikSpor spikeri ve rapçi Emrah Karalinç’ten 8 Mart’a özel şarkı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz