Trabzonspor’un tarihi ile ilgili kitap yazan Behram Kılıç, 57. Yaş gününü kutlayan Bodro- Mavililerin kuruluş hikayesini Karadeniz Gazetesi için derledi:

Trabzonspor’un sancılı doğumu

Dünkü yazımızda kuruluş öncesi yaşanan gelişmeleri anlatmıştık. Trabzonspor’un doğumu öyle kolay olmadı.. Çok sancılı geçti.. Öyle ki taraflar defalarca masadan kalktı. Sonrasında neler mi oldu? Şimdi oradan devam edelim..

O günlerde yaşanan zorlukları daha iyi hissetmek için dönemin yerel gazetelerini karıştıralım. Kuruluş günleri için üç gazete var önümüzde. Bu gazetelerden biri İdmanocağı yöneticisi Ziyad Nemli’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Yenigün. Yenigün; 2 Ağustos 1967’e yani Trabzonspor’un kuruluşuna kadar birleşmenin karşısında bir yayın politikası izledi. Diğer iki gazete ise Sabah Postası ve Son Haber. Bu gazeteler ise şiddetle birleşmeden ve şehrin Trabzonspor adıyla 2.Lig’de temsil edilmesinden yanaydı.

Trabzonspor’un kuruluşunda gördüğümüz bir olay da dönemin Valisi Celal Kayacan’ın takdir edilecek çabaları. Eğer Vali Kayacan olmasaydı belki de bu birleşme gerçekleşmeyecekti.

İdmanocağı çok güçlüydü, İdmangücü de öyle. Eğer dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak’ın o yıllardaki ‘profesyonel şehir takımlarının kurulması’ yönündeki dayatması olmasaydı belki de Trabzonspor hiçbir zaman kurulmayacaktı. Ya da Beden Terbiyesi Genel Müdürü Ulvi Yenal’ın birleşme olmaması halinde Trabzon’dan hiçbir takımın Türkiye 2. Ligi’ne alınmayacağı kararı. Zira Danıştay, İdmanocağı’nın başvurusunu dikkate alarak İdmangücü’nün öncülüğünde kurulan Trabzonspor’un şehri temsil etmemesine hükmetmişti.

Bu kararı bahane eden Yenal’ın açıklaması Trabzon’da şok etkisi oluşturdu. Ama Yenal’ın bir önerisi de vardı: Mevcut Trabzonspor kendisini feshedecek, İdmangücü adını alacak, ardından da İdmanocağı ile İdmangücü birleşecek ve bu birleşme en geç 29 Temmuz 1967’ye kadar olacaktı. Olmazsa kesinlikle şehir 2.Lig’de temsil edilmeyecekti.

Bu beyandan sonra işin ciddiyetini anlayan Trabzonlular neredeyse her gün, her akşam toplantı üstüne toplantı yaptı. Şu var ki iki takım da Trabzon’u kendilerinin temsil etmesi gerektiğine inanıyordu. Şöyle düşünün Manchester United ve Manchester City’nin birleşerek tek takım olması ne kadar zorsa o gün bu iki takımın birleşmesi de o kadar zordu. Şehirde tepkiler de artıyordu. 5 Temmuz 1967 tarihinde bir başka yerel gazete olan Hizmet’te şehrin güçlü kalemlerinden Sabri Karanis ‘bütün bir şehir halkının yedisinden yetmişine varıncaya kadar istediği birleşmeye engel olanları Trabzon futbol tarihinin asla affetmeyeceğini, hatta lanetle anacağını’ yazdı.

Birleşme için Ankara’da da bir çok toplantı yapıldığını ama netice alınamadığını belirtelim. Zaman akıp geçti ve Yenal’ın isteklerinden ikisi yani ‘Trabzonspor’un adını feshetmesi ve 29 Temmuz’a kadar birleşin çağrısı’ yerine getirilmedi.  Ama Vali Kayacan’ın girişimleri sürecek, şehirde sessiz bir yürüyüş yapılacak ve artık ‘kulüp lokali neresi olacak?’ gibi basit sorunlar da halledilerek birleşme sağlanacaktı. Şu da bir gerçek ki Faruk Özak ve Ahmet Suat Özyazıcı gibi isimlerin İdmanocağı’nı bırakıp Trabzonspor’a transfer olmalarının da birleşme kararı alınmasında etkisi vardı.

Manşetlerde dikkatimizi çeken bir konu da İdmanocağı’nın birleşmemek için son ona kadar diretmesiydi. Son Haber ve Sabah Postası birleşmeyi büyük bir heyecanla okuyucularına duyururken, Yenigün Gazetesi ise 3 Ağustos 1967’de buruk bir manşetle çıkmıştı. Ancak şu da var; sonraki günlerde Yenigün de Trabzonspor’un kurulmasına büyük destek verecek, şehirdeki sevince ortak olacaktı.

Trabzonspor’un kurulduğu 2 Ağustos 1967 günü yapılan toplantı tam 3 saat 40 dakika sürdü. Görüşmeler sabah 8’de başladı. O gün saat 11.40’da Vali Celal Kayacan elini havaya kaldırdı ve ‘Birleşme oldu’ dedi. 2004 yılında aramızdan ayrılan Vali Kayacan, bir yanına Rıfat Dedeoğlu’nu diğer yanına Ruhan Öngür’ü alarak vilayet binasının önünde bekleyen kalabalığa müjdeyi verdi. Meydandaki 500 civarında Trabzonludan büyük bir alkış koptu.

Bu arada Trabzonspor birleşmeden hemen önce yani 30 Temmuz 1967 günü sezon açılışını gerçekleştirmişti. Trabzon Şehir Stadı’nda taraftarın önüne çıkan takımın renkleri Kırmızı-Beyaz’dı. Birleşmeden sonra Bordo-Mavi renklerde karar kılındı (İlk tüzükte şöyle yazar: Kulübün renkleri koyu bordo ve açık mavidir). Kulüp Başkanı yine Ali Osman Ulusoy oldu. 6 Ağustos’ta Sabah Postası’nda da Rıfat Dedeoğlu ve Ruhan Öngür’ün şu demeci vardı: “Hedefimiz en kısa zamanda birinci lige yükselmektir”.

Trabszonspor’un tarihteki ilk kadrosunda ise şu futbolclar yer aldı: Fatih, Haydar, K. İbrahim, Kenan, Şevki, A. Suat, Atay, Osman, Coşkun, Necmi, A. Ziya, Fatih, Ali, Ergun, Baki, B. Necati, Selahattin, K. Necati, Faruk, Özkan, B. İbrahim, Yaşar, A. Rıza, Recai, Atan, Turgut.

TARİHTEKİ İLK MAÇ

Trabzonspor tarihteki ilk maçını 20 Ağustos’ta Galata ile oynadı. 30 Temmuz’da kurban keserek sezonu açan kulüp transfere tam 300 bin lira harcadı. Takımı 10 Ağustos tarihine kadar o dönem yardımcı hocalık yapan Cemse lakaplı Hayrettin Şiranlı çalıştırdı. Daha sonra Trabzonspor, teknik direktör olarak Fenerbahçe’nin eski oyuncusu, Adaletspor’un eski teknik direktörü ve son 4.5 yılını Kıbrıs’ta geçirmiş Halil Özyazıcı ile anlaştı.

Kadroda 30’a yakın futbolcu bulunuyordu. Teknik Direktör Halil Özyazıcı daha sonra kadroyu 26’ya indirdi. Galata maçı öncesi bu kalabalık içinden seçtiği 18 oyuncuyu Atatürk Köşkü’nde kampa aldı. Trabzon basını takımı ‘Kasırgalar’ diye lanse etmeye başladı. Hamsigolar şeklinde yazanlar da vardı.

Trabzonspor’un tarihindeki ilk resmi maçı Ankara bölgesinden Hamza Özdağ’ın düdüğü ile saat 16.30’da başladı. Maçta üstün oynamasına rağmen gol atamayan Bordo-Mavili takım sahadan 0-0’lık beraberlikle ayrıldı.

Trabzonspor Tarihinin tamamını okumak isteyenlere de bizzat kaleme aldığım, Efsane 61 Maç-Trabzonspor Tarihi kitabını okumalarını tavsiye ederim. Tam 360 sayfa. Tamamı renkli ve kuşe kağıda basılan kitabın önsözünü Onursal Başkan Mehmet Ali Yılmaz kaleme aldı. Yılmaz, önsöz yazısında ‘Trabzonspor bizim üst kimliğimiz oldu. Siyaseti, dini, ırkçılığı, etnik ayrımcılığı bu kulüpten içeri sokmadık’ diye yazmıştı.

KUTU: 1933 yılındaki Trabzonspor

Çokları bilmez ama 1933 yılında Sarı-Lacivert renkleri bulunan Birlikspor ile İdmanocağı kulübünden de bazı futbolcular birleşerek Trabzonspor adında bir takım kurmuştu. Bu takım 6 ay kadar sahalarda yer aldı. Ancak daha sonra bazı futbolcular ayrılınca takım dağıldı. 

Önceki İçerikMertens olmasaydı? Bülent Tuncay’dan Galatasaray- Zalgiris yazısı
Sonraki İçerikCumhuriyet’in 100. Yılı onuruna düzenlenen bisiklet turunda Samsun- Çorum etabı koşuldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz