Spor basınının duayeni Erdoğan Arıpınar, spor basınını eleştiren sert bir yazı kaleme aldı:

 

Spordaki gerçek virüs maalesef spor basınında

1948 yılında başlayan basın hayatım var. Bunun 1955’ten sonrası ülkemizin sayılı gazetelerinde geçti. Türkiye Spor, Cumhuriyet, Yeni İstanbul, Günaydın, Hürriyet ve Günaydın, Radikal, Posta. Hem yönetimde, hem haber merkezinde, hem de genellikle spor bölümlerinde görev aldım. İlk günden bu yana; sporun yalnız bir tek dal ile anılmasına karşı çıktım. Evet, futbol popülerdi, seviyorduk amma, geride 60’a yakın bireysel ve takım oyunlarından kurulu bir spor dünyamız vardı.

Türkiyemizde Sporu tam olarak kabul eden batı dünyasına inat, son 20 yılda bizim spor basınımızda eriye eriye neredeyse bir tek futbol kaldı. Tanrıdan duamız, tez zamanda kaybolup gidecek Covid-19 süresi bu gerçeği daha da ortaya çıkarttı. Salgının çıktığı günden bu yana; spor sayfalarını inceledim. Olimpik dallar dahil 61 sporu kabullenen Türkiyemizin gazetelerinin spor sayfalarında %91 futbol ve dedikodusu, %5.3 basketbol ve voleybol %3.7 ise (at yarışı içinde olmak kaydı ile) diğer sporların haberleri, röpörtajları yer aldı. Oysa ki; Eskrimde Avrupa şampiyonlukları, Yelkende Dünya dereceleri, Atıcılıkta rekorlar, Okçulukta, Cimnastikte dünya dereceleri, karatede rekor madalyalar, Teakvandoda şeref kürsüleri, Paralimpikde alkışlanacak başarılar, daha neler vardı. Futbolun boşluğundan yararlanarak bu alkışlanacak çocuklarımız boş sayfalarda yer alır, onurlandırılır ve topluma ülkemizde bu sporların olduğu da anlatılabilirdi. Amma, üzülerek bunu hiçbir yayın organında göremedik.

2004 Atina Olimpiyatlarından sonra Olimpiyatlara spor yazarını yollayıp izleyen gazete sayısının 2020’ye ulaşan 2-3’lük rakamları bu çizgiyi ortaya koyuyor. 2000’lerden sonra başlayan bu davranışın ilk nedeni futbol dedikodusunun tiraj bağlantısı oldu. ikincisi ise: 61 spor dalının basketbol ve voleybol dışında uzman spor yazarı olmaması ve spor sayfalarını yönetenlerin bu konuya eğilmemeleridir. Spor Bakanı Kasapoğlu örnek bir çalışma ile tüm spor dallarını ve onların sporcularını destekler ve onurlandırırken, bunların spor basınına yansıması bile çok zayıf kalıyor. Üzülmek yalnız buna değil, çok emeğimiz olan başta iki günlük spor gazetesi olmak üzere; tüm basının tirajının son gördüğümüz en alt çizgiye düşmesi. (Toplam: günlük en fazla 2 milyon).

Konumuz Spor sayfalarının istenilen duruma gelmesi için yapılması gereken: TSYD’nin Spor Bakanlığı ile el ele vererek, yöneticilerle toplanıp, branşında uzman diplomalı spor yazarı yetiştirmesi olacaktır. Onlar servislerde yer alarak; spor sayfalarının dışına itilen sporlara; hak ettikleri değeri vererek, gerçek sporlara arkasını dönen sayfaları, bu virüsten kurtarabilirler.

Önceki İçerikbeIN Sports yorumcusu Mehmet Demirkol: Ligleri başlatmak için Ağustos-Eylül aylarını beklemek daha makul gibi
Sonraki İçerikRıdvan Dilmen, Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörünü açıkladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz