“Herkes İçin Futbol’da Mavi Kart” adlı uygulama ile TMOK Fair Play Komitesi’nden ödül kazanan Seçkin Yıldız’dan TFF’ye öneri geldi:

FAİR PLAY VAR!!!

Dünya genelinde futbol ahlakında yaşanan bozulmanın toplumsal bir sorun olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Meselenin üzerine tüm kültürlere uygun evrensel değerlerle yani FAIR PLAY değerleriyle gidilmesi gerekmektedir. Günümüz futbolunda sporcuların oyun kurallarına uyması beklenir. Oyun kurallarını ihlal eden sporcular sarı kart, kırmızı kart ile cezalandırılır. Peki ya oyun kuralarına uygun oynayana, centilmence mücadele edene ne yapılır? Hiçbir şey.
Esasen dürüst oynayanın ödüllendirilmesi gerekmez mi? Neden böylesine büyük bir organizasyona bardağın boş tarafından bakılmış? Cezalandırınca neyi önlemiş oluyoruz?
Sarı ve kırmızı kart içeren tedbirler sporcuları daha da hırslandırır. Aslında ceza yalnızca geçici bir tedbirdir. Meseleyi ötelemektir.
Futbolda ceza içeren tedbirleri kaldırmanın, iyiyi, doğruyu, güzeli ödüllendirmenin zamanı gelmedi mi?
Sporda şiddetin önlenmesine, çocuklarda spor yoluyla ahlaki değerlerin yapılandırılmasına yönelik uygulanan bir projede yıllardır hakem, gözlemci ve eğitimci olarak görev alan, aynı projenin etkilerini bilimsel makale ve tezlerle ölçmüş, bu konuda Milli Olimpiyat Komitesinden 2021 yılında Fair Play ödülü almış birisi olarak bir önerim var.
FAIR PLAY VAR projesi.
2018 yılında ülkemiz futbolunda uygulanmaya başlanan VAR sisteminin sürekli ihlalleri ve ihlalleri yapan sporcuları tespit etmesi ne kadar doğru? Bu tamamen yanlış demiyorum ama futbolun ahlakına dokunacak tedbirlere ihtiyaç olduğunu söylüyorum. Meselenin temeline inmek gerektiğini düşünüyorum.
“FAİR PLAY VAR!” projesinin amacı, futbolda oyun kuralı ihlallerini tespit etmek için kullanılan VAR sisteminin Fair Play değerlerini, bu değerlere uygun davranışı gösteren sporcuları tespit etmeye ve ödüllendirmeye yönelik olarak kullanılmasını sağlamaktır.
VAR sisteminin Fair Play davranışı gösteren sporcuyu tespit etmesiyle, ilgili kurumlar tarafından o sporculara çeşitli teşvikler ve ödüller verilebilir. Bu teşvik ve ödüllerin bir tören eşliğinde basın yayın kuruluşlarının da destekleriyle tüm ülkeye duyrularak yapılmasıyla sporcular ve tüm paydaşlar iyiye, doğruya, güzele yönlendirilebilir. Futbolcuların çeşitli özelliklerini örnek alan çocuklar belki dürüst olma özelliğini örnek alabilir.


Seçkin Yıldız

Önceki İçerik11. Arhavi Grassroots Herkes İçin Futbol Şenliklerinin 2. etabı Artvin’de gerçekleştirildi 
Sonraki İçerikTGC 46. Sedat Simavi Ödülleri açıklandı. Sporda ödül, Kadın Boks Milli Takımı’na verildi

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz