Spor ekonomisi üzerine yazdığı makaleler ve kitaplarla tanınan Tuğrul Akşar’ın yeni kitabı “Finansal Futbol” Literatür Yayınları’ndan çıktı. Endüstriyel futbol gerçeğini gözler önüne seren Akşar, futbolun bizzat UEFA tarafından dizayn edildiğini ve bir zenginler kulübüne dönüştürüldüğünü, aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerin yok sayıldığını ileri sürdü:

“Yaklaşık sekiz yıldır yazmaya ve veri toplamaya çalıştığım bu kitap ile Avrupa futbol örgütlenmesine ilişkin son derece çarpıcı sonuçlara ulaştım. 

“Bu araştırmamda belirlemiş olduğum olumsuzlukların Avrupa’nın Çevre Ligleri ile Türk futboluna getireceği sıkıntılı durumlar hakkında, bu liglere ve Türk futbol yapılanmasına, “Bakın Avrupa’da farklı şeyler oluyor…Bunlara sessiz kalmayın. Aleyhinize kurgulanan yeni futbol yapılanması, sizlerin ölümü anlamına geliyor. Bu yapılanmanın müsebbibi UEFA’ya karşı ayağa kalkın, güç birliği yapın. Kaybedeceğiniz bir şey yok ama kazanacağınız çok önemli şeyler var!” demek istedim.

“Yani, bu kitabımla Avrupa ve dünya futbolundaki bazı paradigmaların değişmesi gerekliliğini ortaya koymaya çalıştım. Bizim gibi ülkeler aleyhine UEFA eliyle oluşturulan bu haksız ve dengesiz rekabet ortamı için “Bu durum kaderimiz olamaz” diye düşündüm 

“Saptamalarıma göre UEFA, Avrupa futbolunu son yirmi yıldır yeniden yapılandırarak farklı bir aşamaya getirdi. Bunu gerçekleştirirken de, Şampiyonlar Ligi’ni bu dönüşümün manevilası olarak kullandı. 

“UEFA, FIFA ve CAS’ı da yedeğine alarak, Avrupa futbolunda Beş Büyük Lig’in içinde bulunduğu Merkez Ligler ile Türkiye’nin de içinde olduğu, 50 ülkeden oluşan bir Çevre Lig yapılanması oluşturdu. Aslında, bu süreçte UEFA Merkez Ligler ile Çevre Ligler arasında rekabeti yeniden düzenledi. Avrupa’da futbolun UEFA tarafından yeniden tasarımlanması, Merkez Lig’lerde aşırı gelir artışları yaratıp servet birikimlerini hızlandırdı. Bu sayede ekonomik ve finansal rekabet üstünlüklerini daha da artıran Merkez Ligler muazzam kadro büyüklüklerine ulaştılar. UEFA Finansal Fair Play Kuralları onlar için bu süreçte daha farklı çalıştı. Olağan rekabeti bozan sıra dışı koşullar süreç içinde, UEFA tarafından Finansal Fair Play kurallarıyla adım adım hayata geçirildi…“

Akşar kitabında, Türk futbol kulüplerinin UEFA’ya karşı çaresiz olmadığını da savundu:

“Endüstriyel futbolun en üst aşamasını ifade eden Finansal Futbol, UEFA’nın patronluğunda merkez ligler ve çevre ligler yapılanmasını oluşturarak, kulüpler arasında dengesiz ve haksız rekabeti artırırken, merkez liglerde aşırı gelir artışı sağladı ve bu liglerde servet birikimini hızlandırdı. Diğer taraftan da, kalıcı sportif başarılar için günümüzde kulüpleri sağlıklı ve sürdürülebilir bir mali yapıya zorlayan bir misyona sahip. 

“Bu bağlamda, finansal futbol günümüzde daha fazla servete ve rekabet üstünlüğüne ulaşmış bir futbol örgütlenmesi.

“Bu yapı içinde olabilmenin yolu ise, Finansal Futbol’un gereklerini yerine getirmekten geçiyor. İşte elinizde tuttuğunuz bu kitap, öz olarak bir finansal futbol eleştirisi yapmakla birlikte, rekabette geride kalmamak için de tüm kulüplere yön göstermeye çalışıyor. Bu amaçla bu kitap futbolun tarihsel, ekonomik ve finansal değişim ve dönüşüm yolculuğunu sizlere anlatıyor.”

 

Önceki İçerikİstanbul Maratonu’nun yeni isim sponsoru N Kolay oldu
Sonraki İçerikUEFA Avrupa Ligi’ndeki tek temsilcimiz Sivasspor, Villarreal, Qarabağ ve Maccabi Tel Aviv ile eşleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz