TGC Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı’nda dostları Onur Belge’yi anlattı:

“Onur Belge gazeteciliğe ihanet etmedi”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantıları devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Spor Yazarları Derneği önceki başkanlarından gazeteci Onur Belge, TGC Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 18.’sinde anıldı. Toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve TGC Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Milliyet Gazetesi yazarı Atilla Gökçe, Aydınlık Gazetesi yazarı Cüneyt Akalın, TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, gazeteciler Kerim Evren, Seraceddin Zıddıoğlu, Metin Özyıldırım, Hulusi Yavaşlar, Metin Şevket Uygun, Orhan Ayhan, Şekip Gümüşkanatlı, Fikret Eriç, Hakan Çelik ve Onur Belge’nin eşi Fatma Belge’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

SİBEL GÜNEŞ: İZ BIRAKAN USTALARI ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Toplantının sunuculuğunu üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, şunları söyledi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin geçen dönem başlattığı Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 18’incisinde Onur Belge’yi anıyoruz. Bugüne kadar aralarında Şakir Süter, Niyazi Ahmet Banoğlu, Semih Balcıoğlu, Faruk Nafiz Çamlıbel, Doğan Nadi, Burhan Arpad, Hrant Dink, Uğur Mumcu, Cevat Fehmi Başkut, Vasfiye Özkoçak, İlhan-Turhan Selçuk, Oktay Akbal, Necmi Tanyolaç, Yılmaz Öztürk, Sedat Simavi, Ali Gevgilili, Oktay Kurtböke’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda usta isim anıldı.”

BAŞKAN OLCAYTO: ONUR BELGE ÇOK ÇALIŞKANDI
Toplantının moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto üstlendi. Başkan Turgay Olcayto, toplantının açılışında şöyle konuştu:
“Onur Belge’yi böyle bir toplantıda anacağımızı hiç düşünmezdim. Çok genç yaşta bizi bırakıp gitti. Ama hayat böyle bir şey. Biz Onur Belge ile Nail Güreli’nin başkanlığı sırasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Yönetim Kurulu’nda çalıştık. Yönetim Kurulu ile birlikte onun beyefendi yanını, çalışkanlığını gördük. Sevdiğim kardeşimdi. Onur ile ayrıldığımız tek nokta, o Fenerbahçeliydi ben Beşiktaşlıydım. Ara sıra bana laf çakar kaçardı.”

ORHAN ERİNÇ: GAZETECİLİĞİ YAŞAM BİÇİMİ KABUL ETTİ
TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, şöyle dedi:
“Spor yazarı olmak ayrı bir özen ve çalışma istiyor. Diğer alanlarda gazetecilik, genel kültürle sürdürülebilecek bir iş ama spor yazarı öyle değil. Sporun kuralları var. Değerlendirme yapabilmek için o kuralları bilmeniz gerekir. Bu yönüyle de en meşakkatli işlerden biridir. Onur Belge gazeteciliği bir yaşam biçimi olarak kabul eden, giderek sayıları azalan meslektaşlarımızdan biriydi. Bab-ı Ali’de en önemli unvan abilik, ablalıktır. Onur Belge abi olarak anılan meslektaşlarımızdan birisi olmakla tanınır. Onur Belge, gazeteciliğe ihanet etmeyen meslektaşlarımızdan biri olarak aklımızda yaşayacak.”

14449829_1666823823608265_2434141845352844598_nATİLLA GÖKÇE: AİLEDEN BİRİ GİBİ GÖRÜLÜRDÜ
Milliyet Gazetesi yazarı Atilla Gökçe, toplantıda Onur Belge ile ilgili anılarını şöyle dile getirdi:
“Onur Belge, 22 yaşında gazeteciliğe başladı. Bir sakatlıktan dolayı futbolu bırakmak zorunda kalmış. Profesyonel futbolculuğu bıraktıktan sonra emekçiliğe, muhabirliiğe soyundu. Komple gazeteciydi. 1981’de çalıştığım spor servisinin müdürü olduğumda 36 yaşında, büyük sorumluluklarla karşı karşıya kaldım. Çalışma arkadaşlarıma desteklerini istediğimi ve genç kuşağın temsilcisi olduğumu söyledim. İki gün sonra Onur Belge aradı. Rakip gazetelerde çalışıyorduk. Her zaman yanımda olduğunu söyledi. Onur Belge’nin renkleri, derinlikleri, tonları, sesleri vardı. Onur Belge ailemizin bir ferdi gibiydi. Kavga edilecek kadar güzel bir insandı. Mert, yiğit açık sözlü delikanlı bir adamdı. Onur’u güler yüzüyle, vicdanıyla hatırlayacağız.”

OĞUZ TONGSİR: İYİ BİR GAZETECİYDİ AMA ÖNCE İNSANDI
TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, konuşmasında şu konulara dikkat çekti:
“Onur Belge, iyi bir gazeteciydi; ama önce insandı. Bir gün bizi kırmış değil. Bir gün arkadaşlarının arkasından konuşmuş değil. Öldüğünde her dinden insan cenaze törenine katıldı. Cenaze töreni sırasında adadaki kiliseler de çan çalarak onu uğurladı. Türkiye Spor Yazarları Derneği’ne de (TSYD) çok önemli katkıları oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren her yıl TSYD olarak Kınalıada’da Onur Belge Futbol Turnuvası düzenleyeceğiz. Tutacağımız teknelerle adaya gideceğiz. Onur’un kabrini ziyaret edeceğiz, futbol turnuvası yapacağız. Bütün dostlarıyla birlikte hepimiz Onur’u anacağız. Onur Belge’yi sevgi, saygı ve özlemle anıyorum.”

CÜNEYT AKALIN: ONUR BELGE VİCDANLI BİR YAZARDI
Aydınlık Gazetesi yazarı Cüneyt Akalın ise Onur Belge’nin gazeteci olarak sporun önüne geçmeyen bir duruş sergilediğini vurguladı ve şöyle devam etti:
“Spor, popüler kültürünün en önemli unsurlarından biri. Milyonlarca insan spora ilgi duyuyor. Onunla yatıp onunla kalkıyor. Bu kitlenin vicdanlı kanaat önderlerine ihtiyacı var. Televizyonla birlikte medya şovları girdi hayatımıza. Bazı insanlar bunu kullanarak sporun önüne çıktılar. Bu bulgulara bakıldığında Onur Belge, gazeteci olarak görev yapan geniş kitlelere haberi aktaran vicdanlı, ölçülü, dengeli, sporun önüne çıkmayan bir yazardı. Kendini bilen, yerini bilen, görevini yapan biriydi.”

14448798_1666823800274934_9139753170603341895_nFATMA BELGE: TARTIŞIRDI AMA KAVGA ETMEZDİ
Onur Belge’nin eşi Fatma Belge ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Onur Belge’nin yokluğuna alışmak gerçekten çok zor. Onur, son derece değerli bir spor gazetecisiydi. Beraber çalıştığı genç meslektaşlarını motive ederdi. Sokaktaki adam, kadın, yaşlı demeden herkes Onur’un yazılarıyla ne kadar adil olduğunu ısrarla dile getirdiler. Karşısındakinin fikrine değer verirdi; tartışırdı ama kavga etmezdi. Yorumculuğun ve gazeteciliğinde en önemli özelliği buydu. Kızımız Ada, babası öldüğünde 6 yaşındaydı, ‘Babam öldüğüne hem üzülmüştür hem de sevinmiştir. Çünkü Atatürk’ün yanına gitti. Onunla beraber’ dedi. Şimdi Onur Belge de Atatürk’ün yanındadır umarım. Eğer Atatürk’ün yanındaysa onunla röportaj yapıyordur. Fakat herhalde 200 gazetecinin gözaltı kararı çıktığı, 2500 gazetecinin işsiz kaldığı, 115 sürekli basın, 650 sarı basın kartının iptal edildiği bir ortamda değildir diye umut ediyorum.”

ERGİN KONUKSEVER VE ORHAN AYHAN DA ANILARINI ANLATTI
TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi:
“Fenerbahçeliydi. Çok sevdiğimiz bir arkadaşımızı kaybettik. Sıkıntılı günler bir yana, onu kaybetmenin özlemi içindeyiz.”
Gazeteci Orhan Ayhan, Onur Belge’yi sevgi, saygı ve özlemle anarak, “Onur Belge, benim aynı zamanda komşumdu” dedi.

7115ONUR BELGE KİMDİR?
1946 yılında İstanbul’da doğdu. İÜ Gazetecilik Enstitüsü’nde eğitim yaptı. İstanbulspor, Vefa, Taksim gibi takımlarda profesyonel futbol oynadı. Mesleğe 1968 yılında Günaydın gazetesinde spor muhabiri olarak başladı. Çalışmasını Hayat Spor, THA, Hürriyet, Fanatik’te sürdürdü. Hürriyet adına Londra’da görev yaptı. Gazete adlı yayının spor müdürlüğünü üstlendi. Aydınlık gazetesinde yazdı. Ayrıca Star TV, BRT TV ve Radyokulüp ve Bugün Gazetesi’nde çalıştı. Kanal A’da yorumcu olarak görev yaptı. Dünya Kupası Tarihi kitabı yayımlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda yer aldı. İngilizce bilen Onur Belge evli, 1 çocuk babasıydı. TSYD’de 2002-2006 arasında iki dönem başkanlık yaptı. “

Önceki İçerikAvrupa Yakası’nın en büyük Çocuk Maratonu Başakşehir’de gerçekleştirilecek…
Sonraki İçerikGalatasaray’dan 5 FETÖ ihracı! Efsane futbolcu artık Galatasaraylı değil…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz