GELECEKTE TV YAYINCILIK TÜYOLARI
DİGİTÜRK, D SMART VE SARAN’DAN OLASI HAMLELER

Geleceğin Tv yayıncılık ve platform teknolojisi farklı yerlere gelmeye başladı bile. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde Digitürk, D Smart, Kablolu Tv ve Saran grup arasında geçmesi beklenen kanal taşıma ve canlı maç yayını konusunda İngiltere’de farklı kartlar karılmaya başlandı bile.
PREMİER ligin yeni patronu geçenlerde İngiliz gazetelerinde olaya farklı bir boyut getirdi. Artık Premier ligi maçları İngiltere dışına Netflix yöntemi ile pazarlanacak. Haberin ingiliz basına yansıması aşağıda…

https://www.theguardian.com/football/2020/feb/08/premier-league-netflix-tv-sports-rights

Bunun tam açılımını İngiltere’deki gazeteci dostum Rıdvan Ertuğ’a sordum. Ertuğ şunları anlattı:

Aralık ayında İngiltere Premier Lig’in yeni CEO’su görevine getirilen Richard Masters açıklaması içinde Netflix tarzı bir kanalda maç satışı planları dahilinde olduğunu söylemesi dikkatleri çekerken televizyon yayın teknolojisi ile birlikte pazarlama hedeflerine de işaret etmiş oldu..

Premier Lig’in TV şirketlerine hak satmak yerine doğrudan “Premflix” kanalı için ücret almasına izin verecek böyle bir seçeneğin 2022-25 sezonu için masada olacağını doğrulayan Richard Masters “Son süreçte ‘doğrudan tüketici’ konusundaki uzmanlığımızı ve kapasitemizi geliştirmek için çok zaman harcadık. Önümüzdeki ticari dönemde bu yetenekleri geliştirmek için planlama aşamasına devam edeceğiz. Premier TV’nin yerel TV haklarının değerinde son zamanlarda görülen bir düşüşe rağmen, küresel popülaritesini sürdürdüğü kesin. Premier Lig, 2022-28’den itibaren Norveç, Danimarka, İsveç ve Finlandiya’nın hakları için NENT ile yılda% 20’den fazla bir artış olan 2 milyar Sterlinlik büyük bir anlaşma imzaladı. Spor haklarının geleceği konusunda iyimser olmak için her türlü nedenimiz var. Balonun patladığını düşünmüyorum çünkü işimiz yurtiçi performans ile uluslararası performans arasında etkili bir şekilde korunuyor. “Premflix” bir sonraki döngüde veya ne zaman gerçekleşeceğini söylemiyorum ama sonunda Premier League doğrudan tüketici ve medya hakları satışlarının bir karışımına geçecektir” ifadeleri İngiliz yazılı basının da şu yorumları getirdi;

Premier Lig yılda 1.4 milyar Sterlin yabancı alıcılardan gelen TV haklarından toplam yılda 3.1 milyar Sterlin kazanıyor. Bununla birlikte, bazı bölgelerde kendi akış hizmetini başlatmak gelirde önemli artışlara yol açabilir. Singapur’da Singtel, Premier Lig’e bir sezonda 70 milyon Sterlin öderken, canlı maçlar için ayda 35 Sterlin ödeyen abonelerden yılda 175 milyon Sterlin ek gelir elde ediyor. Premier League bu TV haklarını kendisi için saklarsa, yalnızca Singapur’da 100 milyon Sterlin daha fazla kazanabilir.

Sky Sports’un yaklaşık altı milyon abonesi ve iki milyona yakın BT Sporu olduğu İngiltere’de bir “Premflix” kanalı olma olasılığı bu şartlarda çok zayıf görülüyor.

İngiltere Premier Lig’in yeni CEO’su Richard Masters’ın karşılaştığı bir başka sorun ise İngiliz kulüplerinin kadrosuna alacağı yabancı futbolcu sayısı. Yani Brexit’ten sonra Premier Lig kulübüne 25 kişilik kadrolarında kaç yabancı bulundurma izni verileceği konusu. Kulüplerin 17 oyuncuya sahip olma hakkı günlerdir tartışılıyor. Futbol Federasyonu bunun 13’e indirilmesini istiyor.
Premier Lig kulüpleri ise 16 yabancıdan daha aza inilmesi halinde İngiliz kulüplerinin Avrupa’daki rekabet gücüne zarar verebileceğine inanıyorlar.

Önceki İçerikBir milyon kişinin oy kullandığı Ediz Bahtiyaroğlu Yılın Spor Ödülleri’ni kazananlar belli oldu
Sonraki İçerikVodafone 15 . İstanbul Yarı Maratonu’nda koşuculara patenciler eşlik edecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz