Spor Hukuku Uzmanı Mert Yaşar, Kevin Grosskreutz davasını değerlendirdi.

CAS REDDEDERSE FUTBOLCU GALATASARAY’A DAVA AÇABİLİR
“Sistemden değil, G.Saray yetkililerinin kusurundan kaynaklanan bir mağduriyet söz konusu olduğu için CAS’tan oynama izni çıkmaz. Bu kez Grosskreutz, G.Saray’a maç başı ücretleri için dava açabilir. G.Saray da kusuru olanlara rücu edebilir.”
Galatasaray’ın Alman oyuncu Grosskreutz konusundaki hak arayışını ve CAS’a yaptığı başvuruyu Uluslararası Spor Hukuku Uzmanı Mert Yaşar, AKŞAM için değerlendirdi. İşte o yorum: “CAS’ın başvuruyu kabul edeceğini sanmıyorum. FIFA’nın TMS sistemi tüm dünyada uygulanan ve transfer hareketlerinin takibini sağlayan bir sistem. Her federasyon kendi transfer sezonunu belirliyor. Kulüpler, futbolcular ve federasyonlar önceden belirlenmiş tarihleri dikkate alarak hareket ediyor. Sistemde açık yaratılması halinde kulüpler ve futbolcular bu açığı kullanır. FIFA bu riskin doğmasına asla izin vermez. CAS da aynı görüşte olacaktır.

SİSTEME MÜDAHALE OLAMAZ

Futbolcunun yeni transfer sezonuna kadar oynayamamasında, FIFA’nın kusuru yok. FIFA’nın TMS sistemi, Dünya saatini temel alır. Bir bölgede transfer sezonu sona erdiğinde, sistem bunu otomatik tespit eder. Sistem kapandıktan sonra sisteme giriş yapılamaz. Sistemin kapanmasında FIFA yetkililerinin müdahalesi bulunmuyor. Futbolcunun Ocak ayına kadar oynayamamasından sadece Galatasaray sorumlu. Galatasaray yetkilileri gerekli imzaları atmamışlar. Futbolcu CAS’tan oynama izni alamaz.

DE GEA ÖRNEĞİ AÇIKLAYICI

De Gea örneğinde olduğu gibi, sadece belgelerin iki dakika geç ulaşması sebebiyle transfer gerçekleşmeseydi, başvurunun sonucu tartışılabilirdi. Bununla birlikte, FIFA, De Gea Olayı’nda da katı duruşunu korudu. De Gea, Real Madrid’e transfer olamadı. De Gea Olayı’nda futbolcu ve kulüp de CAS’a başvurabilirdi. Ancak hem De Gea hem de Real Madrid belgelerin geç ulaşmasında FIFA’nın hiçbir kusuru olmadığı için sistemi dava konusu yapmayı düşünmedi. Futbolcu CAS’tan olumlu sonuç çıkmadığı zaman, Galatasaray’dan tazminat alabilir.

TAZMİNAT HAKKI DOĞABİLİR

Zira Galatasaray kusuru sebebiyle futbolcuya iş veremeyecektir. Futbolcunun sözleşmesinde sözleşmenin hangi hukuka tabi olduğuna bakmak gerekir. Türk hukuku dışında bir hukuka tabi olsa bile, Türk hukukunun kamu düzeni kaynaklı doğrudan uygulanan kuralları Galatasaray’ı sorumlu kılmaktadır. Futbolcu yargıya başvurursa, kulüp, futbolcuya tazminat ödemek zorunda kalabilecektir. Kulüp, tazminat ödedikten sonra FIFA sistemine eklenen forma imza atmayı unutanlar başta olmak üzere, transferin sisteme girilmemesinden sorumlu olan tüm yöneticilere ve yetkililere rücu edebilir.” (akşam)

Önceki İçerikCenk Gönen: TT Arena’da sakatlandığım maçı hala hatırlamıyorum!
Sonraki İçerikGalatasaray’da idari menajer ilk kez konuştu: Menajer yüzünden oldu. Komisyona alışmışlar…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz