Taçlı Kral Metin Oktay
kitabı yenilendi

Ahmet Çakır’ın 2011 yılında çıkan Taçlı Kral Metin Oktay kitabı yenilendi. 30 yıl önce 12 Eylül gecesi bir trafik kazasında yitirdiğimiz Galatasaray ve Türk futbolunun Taçsız Kral’ı Metin Oktay’la ilgili tek kitap 2011’de yayınlanmıştı.
Kitabın yayınlanmasının üzerinden geçen 10 yılda piyasada mevcudunun kalmadığını ve talepler olduğunu belirten Çakır, “Ayrıca bazı eksikler de vardı. Daha önce 32 sayfa olarak yayınlanmış olan fotoğraf albümünü 48 sayfaya çıkardık. İlk baskıda yer almayan fotoğrafların yanında bazı yeni bilgi ve yazılar da eklendi” dedi.
Vefatının üzerinden 30 yıl geçmesine karşın Metin Oktay’ın Galatasaraylıların gönlünde yaşamakta olduğunu vurgulayan Çakır şunları söyledi:
“Gerçi Metin Oktay’ın kim olduğunu ve neler yaptığını öğrenme isteğinde olan insan sayısı çok fazla değil. İlgili kişiler Sarı-kırmızılı takımın 30 milyon taraftarının olduğunu ileri sürüyor ama 3 bin kitap 10 yılda zor satılıyor. Üstelik, yarıdan fazlasını yani en az 2 bin tanesini eşe-dosta armağan etmiş bulunuyorum. Aslında bu, bilmediğim bir durum değil. Bu memlekette dünyanın en iyi spor kitabını yazsanız, taş çatlasa 300-500 kişilik bir alıcı-okuyucu kitlesi var, o kadar!”
Bu nedenle Türk sporunun pek çok efsane isminin kitabı yazılamadığını belirten Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin bir Can Bartu ile ilgili bir kitabın olmayışına inanmak çok zor. Hem futbol hem basketbol milli takımında oynamak gibi inanılması zor bir iş başarmış adam. Dünyada bir benzeri yok… 6,5 yıl İtalya’da oynamış… Başka bir ülkede bugüne kadar onunla ilgili en az 50 kitap yazılmış olurdu. Turgay Şeren, Kadri Aytaç, Suat Mamat, Bülent ve Reha Eken kardeşler, Recep Adanır gibi sayısız efsane isimle ilgili bu yönde hiçbir çalışma yapılmadı. Türk futbolunun bir türlü gelişmeyişinde bu kitapsızlığın da önemli bir payı vardır ama bunu anlatabilmek de olanaksız denilebilecek kadar zordur.”
Bu tür kitapların yayını konusunda çaba gösterenlerin, emeklerinin karşılığı olan maddi ve manevi değeri görmelerini bir yana bırakın, ciddi bir kayba uğradıklarını da anlatan Çakır, “Herhangi bir nedenle adımın Metin Oktay’la birlikte anılması benim için çok büyük bir onur ve gururdur. Fakat bunun hiç görmezden gelinemeyecek bir maliyetinin olduğunu da söylemek zorundayım” dedi.
Çakır, 2013’te 1 kez yapılıp sonrasında unutulan Metin Oktay ödülleri konusunun da Galatasaray’a yakışmayan bir ciddiyetsizlik olduğunu belirterek, bu aksaklığın bir an önce giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Önceki İçerikGalatasaray Başkan Yardımcısı Rezan Epözdemir’den Tahir Kıran’a jet yanıt: Kimin kıvırdığı ortaya çıktı
Sonraki İçerikGalatasaray’da Mostafa Mohamed şoku! Bordeaux’ya transferini Zamalek engelledi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz