Patlamış Mısırla Gelen Kanun Değişikliği; Sinema Kanunu

Bilindiği üzere 2018 yılının sonuna doğru başlayan sinema yapımcıları ile salon sahipleri arasındaki kriz 2019 başlarında iyice alevlendi. Yapımcıların iddiasına göre gişe rekoru kıran filmlerle ilgili gelen istatistiklerde yapımcılara para kalmadığı bunun nedeninin ise promosyonlu bilet satımı sonucu alınan bedelin büyük bir bölümünün patlamış mısıra ayrıldığı yönündeydi. Yapımcılar, hasılat ile ilgili hesapların doğru yapılmadığı, indirimlerin doğrudan bilete yansıtıldığı, bu nedenle hasılat kaybına uğradıklarını savunuyorlardı. Bu duruma tepki olarak vizyona girecek birçok film geri çekildi. Toplum tarafından ilgiyle izlenen bu tartışmaya Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar gibi birçok sanatçı da katıldı. Diğer cephede olan sinema salonu yetkililerinin “Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar çıkar” şeklindeki beyanları ise tartışmaları doruğa çıkardı. Tartışmaya Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar’’ın yıllardır gündemdeki bu sorunun yasa değişikliğiyle çözümlenmesi sürecini de başlatmış oldu.

Nitekim 7163 sayılı “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”unun 30.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmesiyle (Link) ile sorun şimdilik çözülmüş gibi gözüküyor. Kanun 8.maddesinin 3. fıkrası “Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırmaları hariç olmak üzere sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremez” 4. fıkrası ise “Sinema salon işletmecileri, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz” şeklindedir. Açık bir biçimde artık sinema biletiyle birlikte patlamış mısır satılamayacağıhüküm altına alınmıştır. Bu hükümlere aykırı davranan sinema salonu işletmecilerine maddenin 6/f fıkrasında müeyyide getirilmiş olup, aykırılığın gerçekleştiği salon başına elli bin Türk lirası idari para cezası kesilecektir.

Tartışmaların yaşandığı dönemde sinema salonu sahibi yetkililerinin “yasa çıksa da mısır promosyonuna devam edeceğiz” şeklindeki beyanlarında ısrarcı olacaklar mı? Yoksa başka bir çıkış yolumu bulacaklar? Bunu zaman gösterecek.

Sinemanın gelişmesi açısından bu değişiklikle önemli bir adım atılmış gibi. Gelirlerini patlamış mısıra kaptırmak istemeyen sinema yapımcıları şimdilik kazanmış gibi gözüküyor.

Önceki İçerikBu sistemde ne ah çeken eksilir ne ah alan… Selim Yıldırım’dan farklı bir yazı…
Sonraki İçerikFenerbahçe- Zenit maçını Bülent Tuncay yorumladı: Bir atanın olacak, bir de tutanın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz