TSYD’deki Tüzük Tadil Kongresi, tüm maddelerin kabulü ile sona erdi. 14. madde üzerinde ciddi tartışmalar yaşandı ama bu madde de onaylandı. İşte kabul edilen diğer maddeler:

14-DİSİPLİN SUÇLARI, CEZALARI VE ÜYELİKTEN ÇIKARILMA
Disiplin suçları şunlardır:
1- Dernek çalışmalarını baltalamak ve zarar verici davranışlarda bulunmak 2- Dernek adını kullanarak maddi ve manevi kişisel çıkar sağlamak 3- Derneği, yöneticileri ve üyeleri üçüncü şahıs ve kurumlara karşı küçük düşürmek, adını lekelemek, bu konuda yazılı ve sözlü açıklamada bulunmak 4- Tüzüğe aykırı davranışlarda bulunmak, yetkisini aşmak 5- Dernek üyelerine ve yöneticilerine karşı sözlü ve fiili davranışlarda bulunmak, hakaret etmek, kavga etmek, saygısız davranışlarda bulunmak
Üyelere 3 tür ceza uygulanabilir:
a) Uyarı: Disiplin Kurulunun verdiği en hafif cezadır. Disiplin suçu işlemiş üyeye, davranışlarının uygun olmadığı, hiçbir üyenin haberi olmayacak şekilde, Yönetim Kurulu tarafından bir yazı ile bildirilir ve tekrarlanmaması için uyarılır.
b) Kınama: Uyarılara rağmen üye disiplin suçu işlemeye devam ederse bu defa kınama cezasına çarptırılır. Kınama cezası Yönetim Kurulu tarafından tüm üyelere duyurulur.
c) İhraç: Disiplin Kurulunun verdiği en ağır cezadır. Hakkında ihraç kararı alınan kişi Yönetim Kurulunun onaylaması halinde bir daha Dernek tesislerine giremez. Dernek tarafından hiçbir spor müsabakasına akredite edilmez. Dernek üyeliğinin kazandırdığı tüm haklardan yoksun kalır.
d) Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulunun uyarı ve kınama cezalarını görüşür ve karara bağlar. Kesin ihraç kararı ise sadece Genel Kurul’a aittir. Yönetimin ihraç edilmesini istediği kişi bir sonraki Genel Kurulda katılanların yarıdan bir fazla oyu ile affedilirse, üyeliğe tekrar dönüş yapar, hakları iade edilir. Affedilmez ise üyeliği düşer, kesin ihraç olur. İhraç edilen üye hiçbir şekilde tekrar derneğin üyesi olamaz.

15-DENETLEME KURULU

a) KURULUŞU: Denetleme Kurulu, hiçbir disiplin cezası almamış 10 yıllık üyeler arasından seçilir. 3 kişiden oluşan ve 3 yıl süreyle görev yapacak olan Denetleme Kurulu ilk toplantısında aralarından birini başkan seçer. Denetleme Kurulunun 3 de yedek üyesi bulunur.
b) GÖREVLERİ: Denetleme Kurulu, Yönetim Kurulu faaliyetlerinin uygun yapılıp yapılmadığını denetler. Derneğin tüm defterlerini, işlemlerini, hesaplarını, yapılan harcamaların kararlara ve yazılı belgelere dayanıp dayanmadığını inceler. Gördüğü aksaklıkları bir ikaz yazısı ile Yönetim Kuruluna bildirir. Gerektiğinde Yönetim Kurulundan açıklama ister. Hesaplarda bir usulsüzlük ve yolsuzluk ya da Derneği zarara sokacak bir uygulama görürse Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağırılmasını ister. 6 ayda bir toplanan Denetleme Kurulu görev dönemi sonunda bir rapor hazırlar ve bunu Genel Kurula sunar.

16-ŞUBELER
a) Dernek, gerekli görülen yerlerde Genel Kurul kararıyla Şube açabilir. Bu şubeler Genel Merkezin o bölgedeki temsilcisidir. Şubeler idari bakımdan bağımsız, ancak mali bakımdan Genel Merkez’e bağlıdır. Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneği tek kasa düzeni ile çalıştığı için, Şubeler kasalarında zaruri ihtiyaç dışında ( Bir aylık personel gideri, elektrik, su doğalgaz gibi diğer giderler) para bulunduramazlar, bu paraları Genel Merkeze kasasına devretme mecburiyeti vardır.
b) Şubeler ancak Genel Merkez Yönetim Kurulunun yazılı onayını alarak demeç verebilir, açıklamada bulunabilir. Şube adına internet sitesi kuramaz, mesaj yayınlayamaz, gazete ve dergi çıkaramaz, sosyal alemde ( facebook, twitter gibi) paylaşımda bulunamaz. Faaliyetlerini sadece TSYD’ ye ait iletişim araçlarında duyurabilir.
c) Şube açıp kapatma yetkisi Genel Kurulundur. Yönetim Kurulu, şube açılması veya kapatılması için gerekçeleriyle birlikte Genel Kurula teklif sunabilir.
d) Bir ilde şube açılabilmesi için en az 21 üyenin bulunması şarttır. Şube açıldıktan sonraki süre içinde üye sayısı 21’in altına düşer ve de işlevini yitirirse, gene Genel Kurul kararıyla kapatılır.
e) Şube Genel Kurulu, şubede kayıtlı üyelerin tümünden oluşur ve 3 yılda bir mart ayında toplanır. Ancak Şubeler Genel kurullarını Genel Merkez olağan genel kurulundan iki ay önce bitirmek zorundadır. Toplantı günü Şube ve Genel Merkez Yönetim kurulları arasında anlaşmaya varılarak saptanır. Şube Genel Kurulu şubede kayıtlı bulunan üye sayısının yarıdan bir fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak gene de bu sayı Şube Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üye sayısının toplamından iki kat az olamaz. Şube Yönetim Kurulu, Şube Genel Kurul toplantısının yer gün ve saatini toplantı tarihinden en az 15 gün önce ilan etmek zorundadır. Yazılı veya elektronik posta ile üyelerine duyurur. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki zaman bir haftadan az olamaz. Şube olağanüstü genel kurulu, Genel Merkez Yönetim Kurulu, Şube Yönetim Kurulu veya Şube Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde, ya da şubelerde kayıtlı üyelerin beşte birinin ıslak imzalı ve noterden tasdikli yazılı gündem isteği üzerine en geç bir ay içinde toplantıya çağırılır. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı gündemine madde eklemesi yapılamaz. Mevcut gündem toplantıda karara bağlanır.
f) Şube Genel Kurulu şubede kayıtlı bulunan üye sayısının yarıdan bir fazlasının katılımı ile toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılacak üye sayısı, şube yönetim ve denetleme kurulları üye sayısının toplamının iki katından az olamaz. Şube Genel Kuruluna katılacak üyeler Yönetim Kurulunca düzenlenecek listedeki isimlerinin karşısına imza atarak toplantıya girerler, toplantı Şube Başkanı veya yönetim tarafından görevlendirilen bir yönetici tarafından açılır. Açılıştan sonra bir başkan, bir başkan vekili ve yeteri kadar sekreter seçilerek Başkanlık Divanı oluşturulur. Şube Genel Kurulu gündemdeki maddeleri görüşür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda birinin oyu ile görüşülmesi istenen diğer konular da gündeme alınır. Kararlar açık oy ve adi çoğunlukla alınır.
g) Şube Genel Kurulunun görevleri şunlardır:
1- Şube Yönetim Kurulunun 3 yıllık çalışma ve hesap raporunu inceleyip karara bağlamak 2- Genel Merkez Yönetimine sunulacak bütçe tasarısını onamak 3- Şube Yönetim Kurulu asil ve yedek üyeleri ile Denetleme Kurulu asıl ve yedek üyelerini seçmek
h) Şube Yönetim Kurulu, dernekte hiçbir disiplin cezası almamış ve en az üç yıldır dernek üyesi olan 7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur. Şube Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi arasından bir başkan, iki Asbaşkan, bir Sekreter ve bir de Mali işler sorumlusu seçer. Şube Yönetim Kurulu tüm çalışmalarında Genel Merkez Yönetim Kurulu karar ve ilkelerine uymak zorundadır. Bunun dışına çıkamaz. Şube Başkanları üst üste veya ayrı dönemlerde iki dönemden fazla ( 3 yıllık iki dönemden toplam 6 sene) görev yapamaz.
i) Şube Yönetim Kurulu gerekli görüldüğü hallerde üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. Ayrıca üç yönetim kurulu üyesinin ortak yazılı çağrısı üzerine de toplanır. Şube Yönetim Kurulu görüşmelerini başkanın katılmaması halinde Asbaşkanlardan biri yönetir. Üst üste iki toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan şube yöneticisi çekilmiş sayılır.
j) Şube Yönetim Kurulu ve Başkanı, kendi bölgesinde Derneği ve Genel Merkez Yönetim Kurulunu temsil eder. Şube Yöneticileri birden fazla organa seçilemezler. Şube, bölgesi içindeki derneği temsil yetkisinden doğan her davranış için Genel Merkez Yönetiminden onay almak zorundadır.
k) Şube Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır 1- Derneğin amacının gerçekleşmesi ve Derneğin gelişmesi için gerekli gördüğü önlemleri almak, bu konuda çalışmalar yapmak 2- Şube Genel Kurulunca kabul edilmiş bütçeyi uygulamak 3- Üye aidatlarının toplanması için Genel Merkez ile işbirliği yapmak 4- Üyelerin spor yazarlığı niteliklerinin sürüp sürmediği konusunda Genel Merkezi aydınlatmak 5- Spor Okul ve kursları açmak 6- Kendi bölgelerindeki basın tribünlerini denetlemek 7- Sportif faaliyetler düzenlemek. Genel Merkez Yönetim Kurulunun onayını alarak ilgili kişi, kurum, şirket ve spor kulübü ile sözleşmeler yapmak 8- Şube Bölgesi içinde mesleği geliştirici girişimlerde bulunmak, yarışma, seminer düzenlemek
l) Şube Denetleme Kurulu, Dernekten hiçbir disiplin ceza almamış ve en az beş yıllık dernek üyesi olanlar arasından seçilir. Yeni kurulan şubelerde iki dönem Denetleme Kurulu üyeliği için 5 yıl üye olma mecburiyeti aranmaz. Gizli o ve açık sayım ile 3 üye Denetleme kurulu üyeliğine, 3 üye de yedek denetçiliğe seçilmiş olurlar. Şube Denetleme Kurulu Şube Yönetim Kurulunun tüm işlemlerini en az 6 ayda bir denetler. Rapor Denetleme defterine işlenir. Raporun bir örneği Şube Yönetim Kuruluna, bir diğer örneği de en geç bir ay içinde Genel Merkez Denetleme Kuruluna iletilir.

17-TEMSİLCİLİKLER
a) Dernek, Genel Merkezin ve şubelerin dışında kalan yerlerde faaliyetlerini temsilcilerle sürdürmektedir. Temsil yeteneği olan kişiler, Yönetim Kurulu tarafından atanır, gerektiği zaman değiştirilir.
b) Temsilciler bulundukları ilde derneğin gelişmesi ve amaçlarının gerçekleşmesi için çaba gösterir. Üyelerin her türlü sorunlarını Genel Merkez’e bildirir, üyelik isteklerini yönetim kuruluna ulaştırır, kendi ilinde TSYD için çeşitli faaliyetlerde bulunur.

18-DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI
a) Üye ödentisi ve üye giriş ödentisi ile katılma payları
b) Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar
c) Dernek tarafından düzenlenen konferans, seminer, toplantı, konser, balo, spor organizasyonu ve spor müsabakalarından elde edilecek gelirler
d) Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ona bağlı kuruluşların yaptığı yardımlar
e) Yayınlardan elde edilen gelirler
f) Derneğin sahip olduğu mal varlıklarından ya da kullanma ve yararlanma hakkı bulunan sosyal ve sportif tesislerden elde edilen gelirler
g) İktisadi İşletmesinden elde edilen gelirler.

19-ÜYE AİDATI
Üyelik ve ilk giriş aidatı ile katılma payı Genel Kurul tarafından belirlenir. Aidatlar aydan aya ödenebileceği gibi, senelik olarak da toplanabilir. Yeni rakamlar, olağan genel kurulda belirlenir, bir ay sonra haziran ayından itibaren uygulanmaya başlar.

20-DERNEĞİN BORÇLANMA USULÜ
Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili olabileceği gibi, nakit olarak da sağlanabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda olamaz ve Derneği ödeme güçlüğüne sokamaz.

21-DERNEĞİN İÇ DENETİMİ
a) Derneklerde iç denetim esastır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, Bağımsız Denetim Kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetleme Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
b) Denetleme Kurulu, derneğin tüzüğünde gösterilen konularda faaliyet gösterip gösterilmediğini esas ve usullere göre ve 6 ayı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
c) Denetleme Kurulu üyelerinin isteği üzerine her türlü bilgi, belge ve kayıtların dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi zorunludur.

22-TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Tüzük değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir. Tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurula katılma ve oy hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantının ertelenmesi durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar, toplantıya katılan ve o kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel Kurulda tüzük değişikliği oylaması açık yapılır.

23-DERNEĞİN FESHİ VE MALLARIN TASFİYESİ
a) Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneğinin (TSYD) feshine karar verilebilmesi için, toplanacak Genel Kurulda, derneğe kayıtlı tüm üyelerin en az üçte ikisinin hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Üye sayısı ne olursa olsun fesih kararı görüşülür. Feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
b) Fesih kararı verilmesi durumunda, mal, para ve hakların ne şekilde tasfiye edileceği konusu gene Genel Kurulda karara bağlanır. Ancak Genel Kurul bu konuda bir karar alamazsa, para, mal ve haklar Hazineye intikal eder.

24-DERNEĞİN KURUCULARI
14 Nisan 1963’de kurulan Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneğinin kurucu üyeleri şunlardır:

ADNAN AKIN ( 1911-1985)
BURHAN FELEK ( 1305-1982)
TARIK BİLGİN (1912-1976)
TEVFİK ÜNSİ ARKUN ( 1917-2004)
NAMIK SEVİK ( 1926-1986)
NECMİ TANYOLAÇ (1928-2013)
KAHRAMAN BAPÇUM (1923)
İHSAN BİRİCİK (1930-1991)
SAMİM VAR (1925-1976)
YALÇIN TOKER (1937)
HALUK SAN (1912-1995)
AYDIN BAKANOĞLU (1918-1998)
NECATİ KARAKAYA (1928)
NEZİH DEMİRKENT (1930-2001)
ORHAN VEDAT SEVİNÇLİ ( 1922-1992)
FERRUH İLKÜNSAL (1341-1985)
SACİT DEMİRCAN (1928- 2017)
NECATİ BİLGİÇ (1928-2015)
RIDVAN YELEKÇİ (1934-2000)
ALİ HENDEKÇİ (1924-1979)

 

TSYD Tüzük Tadil Kongresi’nde şok karar! İstanbul Şubesi kapatıldı

 

TSYD’de tarihi tüzük değişiklik kongresi başladı. Divan Başkanı Ahmet Çakır oldu

 

Önceki İçerikTSYD’de Tüzük Tadil Kongresi devam ediyor. İlk 13 madde kabul edildi. Online oy kullanma dönemi başlıyor!
Sonraki İçerikTSYD Tüzük Tadil Kongresi’nde şok: İstanbul Şubesi kapatıldı!… Eskişehir, Sivas ve Kayseri’ye ise yeni şube açıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz