Uryad Ulusal Radyo Yayıncılar Derneği Başkanı İlhan Uzundurukan radyo reklamlarındaki gelir artışının yüzde 32 olduğunu açıkladı. NTV’deki programda konuşan Uzundurukan, “Radyo dünyası her geçen gün gelişen ve reklam pastasından daha büyük dilim talep eden bir noktaya geldi. Reklam pastasının daha da büyümesini bekliyoruz” dedi.

uryad-yonetim-kurulu-e1427980984911


 

Reklam sektöründe Temmuz ayında da önemli bir adım atılmıştı:

 

Radyoculukta yeni dönem resmen başladı

Radyo ölçümleme ve dinleme oranlarında tek ses olmak için Reklamverenler Derneği (RVD), Reklamcılar Derneği (RD), Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) ve Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) bugün düzenlenen basın toplantısıyla bir işbirliğine imza attılar. URYAD AŞ’nin sahibi Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği yüzde 70 hissesini koruyarak, imza atan derneklerin her birine yüzde 10’unu devretti. Böylelikle yeni dönemde radyo sektöründeki reyting araştırmalarını yapacak olan Müşterek Endüstri Komitesi (MEK) kurulurken kurum yeni bir isme kavuştu: RİAK.

RVD Başkanı Ahmet Pura, RVD Radyo Temsilcisi Suat Sözen, RD Başkanı Kayhan Şardan, RD Genel Müdürü Ayşegül Molu, RD Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Albayrak, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy ve URYAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olcay Akay’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda açılış konuşmasını yapan URYAD Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Uzundurukan, radyo sektöründe reyting yükselirken gelirin düştüğünü ve bu nedenle radyo sektörünün bu işbirliğine olumlu yaklaştığını ifade ederek ölçümlemenin RİAK çatısı altında Nielsen işbirliğinde yapılacağını duyurdu. Bu doğrultuda derneklerin birleşimiyle, reklam mecrası olarak radyoda ölçme ve değerlendirme adına yeni bir dönem başlarken radyonun Türkiye’de yükselen bir yayın mecrası olması hedefleniyor.

Pura: “Hedef, yüzde 4 reklam payı”

İşbirliğinin önemine dikkat çeken Ahmet Pura, TİAD ve IAB’nin ardından sektör adına üçüncü işbirliklerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Pura, Türkiye’de radyo mecrasına ayrılan reklam rakamlarının oldukça düşük olduğunu vurgularken, “Dünya rakamlarına baktığımız zaman, dünyadaki reklam yatırımları içinde radyonun payı yüzde 4,4. Türkiye’ye benzer yapılarda olan ülkelerden Hollanda, İtalya, Almanya ve Fransa’nın ortalamasıysa yüzde 5,7. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2. Bu bağlamada eski mecra olması ve eski ölçüm sisteminin devreye girmesi nedeniyle bizim hedefimiz oranın yüzde 4’e çıkması yönünde. Bu sektör, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri. Reklamverenler olarak şu andaki ciroyu yeterli olarak görmüyoruz, 7 milyar TL’lik bir ciro. 7 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Radyoculukta yeni dönem resmen başladı

Şardan: “Ölçümleme reklam pastasını büyütmedeki temel kriterlerden biri”

Ölçümlemeyi reklam pastasını büyütmedeki ihtiyaçlar arasında en önemli kriterlerden biri olarak gören Kayhan Şardan, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin öneminin altını çizdi: “Bugün radyocular, gelirlerinin artmasıyla birlikte bugüne kadar yapmak için büyük bir özveri gösterdikleri yatırımlarını gerçekleştiriyorlar. Bu işbirliğiyle bir anlamda içerik de gelişecek. Ancak reklamdan aldığı paydan rahatsızız. Yeni dönemden umutluyuz.”

Yusuf Gürsoy ise yeni bir dönemin başladığına dikkat çekerken Türkiye’de yaşanılan bu acı girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasında medyanın katkısına değinerek, “Radyo yayınlarının reklamlardan aldığı pay hem ulusal hem de uluslararası alanda standartların çok altında seyrediyor. Karşılığının alınacağı yeni bir dönem diliyorum” dedi. Bununla birlikte Doğan Albayrak da ölçümlemenin maddi kaynağın etkili bir şekilde takibinin yapılmasını sağladığı için reklamveren tarafından önemli bulunduğunu söyleyerek, radyonun yüzde 4’lerin de üzerinde bir reklam yatırımını hak ettiğini belirtti.

Bu birliktelik için çok emek harcandığının altını çizen Suat Sözen, “Ben de radyo dinlerim. Ancak çalışmalarımla daha iyi bir radyo yayınına ulaşmaktan daha ulvi bir amacı hedefliyorum” diyerek birlikteliğe verdiği önemi ifade etti. Bu ölçümlemeyle radyoları geleceğe daha iyi hazırlayabilmeyi amaçladıklarını söyleyen Sözen, radyonun dijitalle birlikteliğini göz önünde bulundurarak yayın işlerinin düzenlenmesinin ve yeni içeriklerin hazırlanmasının gerektiği bir döneme adım attıklarını sözlerine ekledi: “Yeni şeylerin konuşulması gereken bir döneme giriyoruz.”

Molu: “Radyo bir love medyadır”

Radyonun yaşaması ve güçlenmesi için çok çalışıldığını ifade eden Ayşegül Molu, “Radyo işini yapan ve yürütenler için bazen dinleme ve etkinlikle harcamalar arasında bir makas olabiliyor. Bugün dijital dönüşümle birlikte radyoların dinlenme oranlarında çok ciddi farklılaşmalar var. Radyo sevilen bir mecra her şeyden önce. Bir tür love medya. Onun için de yapılan yatırımlar ve ölçümlerle birlikte dinlemeden aldığı pay kadar medya harcamalarından da pay alacak noktaya doğru ilerliyor” diyerek reyting araştırmasında bu güçlü organizasyonel yapının sektör açısından bir kazanç olduğunu ifade etti.

Diğer taraftan radyonun güçlenmesi adına URYAD’ın 2014 yılında radyo dinleyici ölçümlerine başladığını dile getiren Olcay Akay, radyonun reklamdan aldığı payın dinlenmeyle eşdeğer ölçüde artması gerektiğini vurgulayarak, birleşmeye birlikte içerikleri daha da zenginleştirip radyoyu daha kullanılabilir bir mecra haline getireceklerini duyurdu.

Önceki İçerikRadyospor’dan dev hamle. Radyospor artık tüm Türkiye’den dinlenebilecek…
Sonraki İçerikM. United- Fenerbahçe maçı hangi kanalda? Saat kaçta başlayacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz