Muğla’nın en güzel ilçelerindendir Marmaris. Torosları aşıp, o güzel mavi/yeşil buluşmasına inerken bir tabela çıkar karşınıza: Akyaka! Saparsınız. Gökova körfezinin başlangıç noktasına doğru. Azmakbaşından çıkan buz gibi gürül gürül su, “denize çıkar bütün yollar” dercesine eşlik eder size, kıyıya doğru. O eşsiz tatlı su, tuzlu suya kavuşmaya ilerlerken, sazlıkların arasında lokantalar selamlar sizi. Tümü keyif, huzur ve yaşama direnci veren… Ama deniz/güneş/kum turizmiyle sınırlı değil bölgenin cazibesi. Olağanüstü doğası, tarihi dokusu da değil söz edeceklerim!
Türkiye’nin en büyük kiteboard merkezine dönüşmek üzere Akyaka!.. Sporun geçmişi çok yeni. Alanlar çok yaygın değil. Golfün adı çıkmışsa da, ondan daha “zengin sporu” nitelikli. Ama karşılığını fazlasıyla veren bir spor dalı…

COPACABANA, IPANEMA, BORACAY VE AKYAKA…
Turizmi, sektörde yer almayı şans sayan bir anlatıcımız var. Kiteboard’a gönülveren, bir büyük turizm işletmecisi, yöneticisi, genç ve deneyimli bir yatırımcı ama en önemlisi de kiteboard tutkunu!

Kamil ISSI: 2005’te Brezilya’daydım, Rio’da. Copacabana’da bir evdeydik ve biraz ilerideki İpanema plajına yürüyüşe gitmiştim. Sahilde, birden gökyüzünde uçan bir şeyler gördüm. Rengarenk uçurtmalar, ayaklarında boardlar, bir takım insanlar kah havalanıyor, kah suya iniyor.. Akrobatik hareketlerle inanılmaz bir keyif sunuyorlardı. Saatlerce ağzım açık izledim, bekledim, biri kıyıya gelse de konuşsam diye… Ancak platformları bizim bulunduğumuz yerden farklı bir alandaymış. Nehir yatağı tarafındaymış. Keşfedene dek gün bitti. Kimseye sorup öğrenemedim. Çok meraklanmıştım. 3 yıl sonra Filipinler’de Boracay Adası’ndayız eşimle beraber. Kızımız kucağımızda. Adanın diğer tarafına geçtik, birbaktık, yüzlerce kite havada. Müthiş güçlü rüzgarlar var. Geldiğimiz tarafta hava 40 derece, bu tarafta montlarla duruluyor. Hemen sorduk, ne yapmamız gerekiyor? Ders alacaksınız dediler, aldık. Eşimle birlikte, 2. gün kaymaya başladık. Henüz uçma aşamasında değildik. 2-3 günde ancak denizin üzerinde kayabilirsiniz. Ama o da çok büyük bir keyiftir. Dönünce, Türkiye’de ‘nerede kite yapılır?’ diye bakındık. İlk duyduğumuz yer Çeşme’ydi, ama bize uzak. Bu bölgede nerede yapılır diye araştırdık. Marmaris’te, her tarafımız deniz. Datça dediler, gittik. Ancak offshore olduğu için Datça’da ilk gün, boardum ayağımdan çıktı, bir daha da yakalayamadım ve boardumu kaybettim. Sonra arkadaşlar, Akyaka’dan bahsettiler, rüzgar iyi dediler.

5 YILDA 5 KİŞİDEN 100 BİN KİŞİYE
Ben buraya 4-5 kez geldim. Rüzgar falan yok, deniz dümdüz. Sonra bir hemşehrim var, hep iyi diye iddia eden, o beni bir grupla tanıştırdı. Birlikte kite yapmaya başladık. Dediler ki, sen buraya sabah ya da akşam gelirsen, rüzgar olmaz. Bizim rüzgarımız öğleden sonra çıkar, akşam 4, 5 civarında da biter. O dönemde okul da yoktu. 5-10 kişi kite yapıyorduk. 1 yıl sonra, sayı 50-100 oldu. 2. yıl, sayı 300-500 oldu. Üçüncü yıl, bir baktık 10 tane kite okulu açılmış. Yüzlerce, bazen birkaç bin kişi aynı gün kite yapıyor. Her gün gele gide, kendime ‘Akyaka’da bir ev yapayım’ dedim, arazimiz büyüktü, büyük bir projeye dönüştü. İşimiz, kite merakımızla birleşti.

Kite ciddi biçimde gelişmeye başladı. Valilik plaja el attı. Düzenledi, tuvaletler, kafeterya falan yapıldı. Elektrik ve su getirdiler. Biz, birkaç arkadaş öncü olmuştuk. Geçen yıl sadece kite için Akyaka’ya gelenlerin sayısı 100 bine ulaştı. Bu korkunç bir rakam. 5-6 yılda ulaşılan seviye budur. 5 yıl sonra bu sayı bir milyon kişiye ulaşmazsa şaşırırım.

KITEBOARD OLİMPİK SPOR OLDU
2016 Rio ile beraber, kiteboard yarışlarını olimpiyat oyunlarında da izleyeceğiz. Her ülkenin kite takımı oluşuyor. Neredeyse hepsi, eğitim ve antrenman için Akyaka’ya geliyor. Profesyonel takımlar için çalışmalar çok daha farklı. Rampalar, platformlar kuruyorlar, 20 metre uzunluğunda, 2-3 metre yüksekliğinde rampalar getiriliyor. Değişik şekiller veriliyor. Rampadan çıktıklarında, havada müthiş hareketler yapıyor, muhteşem bir görsel sunuyorlar. Yelken olimpiyat oyunlarından çıkarıldı, kite olimpik oldu. Ama maalesef biz bağımsız bir federasyon değiliz, hala yelken federasyonu çatısı altındayız. Oysa yelken bize bağlı olmalı belkide. Kite hızla gelişiyor. Ayrıca, yelken güç ister, bir çok şey ister, oysa kite herkes için uygundur. Her yaş için…

KITEBOARD NASIL YAPILIR?
İlk olarak piloting eğitimi alacaksınız. Rüzgarı anlatacağız. Kite’ı (uçurtmayı) nasıl yönlendireceğinizi, yönlenmeyi, yönlendirmeyi göstereceğiz. Hızlanıp yavaşlamayı, rüzgar üstü / rüzgar altı gitmeyi öğreneceksiniz.Kontrolü öğrenmeniz, toplam 10 saatlik bir eğitime bakar. Sonra rahat rahat denizin üzerinde gidebileceksiniz.

HUZUR ARAYAN KITEBOARD’A…
Kiteboard yaparken kafanızda herhangi bir düşünce taşıyamazsınız. Mesela uyurken rüya görürüz. Beyin, kiteboard yaparken başka şey düşünemiyor. Müthiş bir haz, büyük bir keyif ve dozajını sizin belirleyebildiğiniz bir heyecan.. İnanılmazdır. Yarım saat kiteboard yapıp olağanüstü rahatlayabiliyorsunuz.

AKYAKA DÜZENLEME BEKLİYOR…
Kiteboard ilgisi, turizm potansiyeli çığ gibi büyürken, sıkıntılar da üremeye başladı. Maalesef, arsa sahipleriyle vilayet arasında bazı ihtilaflar oluştu. Şu sıralarda, duş yapacak yer, su, kabin, tuvalet vs. temel ihtiyaçlar soruna dönüştü. Oysa müthiş bir yatırım aracına dönüştü. Akyaka’nın yanısıra, Akçapınar, Gökçe, Gökova, Atakent, yapılaşmada alternatif sunabilir. Koruma haddinin yüzde yüz olarak devam etmesi gerek.

HEDEF AKYAKA’DA DÜNYA ŞAMPİYONASI
Dünyanın değişik yerlerinde bir sürü yarışma var. Türkiye Şampiyonası’nın da bir ayağı her yıl Akyaka’da yapılıyor. Burası artık dünya şampiyonasına evsahipliği yaparak adını duyurmalı. Ben Arjantin’de de Venezuella’da, Endonezya’da da kite plajı gördüm. Ama bizim Akyaka plajımız çok başka. Hem eğitim, pro-rider’lar hem de yarışmalar için çok uygun. Dünyanın pek çok kiteboard alanında haftada en fazla 3-4 gün uygun rüzgar bulabilirsiniz. Biz de haftanın en az 6 günü kiteboard yapılır. Sezonda, en fazla 3-4 kez ”deli Memet” diye tabir edilen tatlı bir rüzgarımız vardır. O engeller sadece. Sürekli yönü değişir, o yüzden adı Deli Memet’tir. O 4-5 gün dışında her yıl yapabilirsiniz.

YÜKSEK MALİYET DEVLET DESTEĞİNİ ŞART KILIYOR
Biz yapabiliyoruz, gücümüz yettiği paramız olduğu için. Şimdi; iyi bir board, 3500 Euro. En ucuzu, 500 Euro. İyi bir Kite 2000 Euro, ucuzu 1000 Euro. Bir tane kite ile düğün bayram olmaz. Bir sporcuya, 5 kite, 10 kite lazım. 10 knot rüzgarda 17 m, 20 knot rüzgarda 8 metre, 30 knot rüzgarda 4 metre lazım…Bu işi profesyonel anlamda yapacaksan, yarışları falan düşünüyorsan, 10 tane kite gerekir. Ve bunlar 2 yılda bir yenilenmelidir. Yıllık bütçe, 50-60 bin Euro’ları bulabilir. Şampiyonalara katılacakl sporcu 16-17 yaşında olacak. Kaç çocuk bu parayı karşılayabilir? Burada devletin el uzatması lazım. Spor Bakanlığı, İl Müdürlükleri el atıp, bizlerin de desteğiyle milli takım kurup A-B-C-D takımlarıyla, liglerini kurup desteklemeli. Seviye yükseldikçe zaten sporcular pro takımlara giriyor. Şampiyonlar milyon dolarlar konuşuyor. (Fatih Kuşçu- HT Spor)

Önceki İçerikHavuz probleminde yeni gelişme! TSYD İstanbul Şubesi: Havuzu tadilattan geçirip hizmete açacağız…
Sonraki İçerikAlbayrak’tan imalı açıklama: Bu yönetimden herkes, biri hariç tarihe geçti…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz