Bizden Ajax çıkar mı?

 

Nişantaşı Üniversitesi Maslak 1453 Kampüsü ev sahipliğinde Kariyer Hukuk Derneği tarafından düzenlenen International Sport Summit 2020’de, Türk futbolunun önemli isimleri ülkemizdeki altyapı oluşumunun geleceğine dair kritik konuları masaya yatırdı.

 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Altınordu FK Başkanı Seyit Mehmet Özkan, eski milli futbolcu Nihat Kahveci ve Paris Saint-Germain Kulübü’nün dünyada 15 ülkedeki resmi akademilerinden biri olan Paris Saint-Germain Academy Turkey’nin kurucusu Nihat Uğurlu, “Bizden Ajax Çıkar Mı?” başlıklı oturumda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TFF Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, “Bizden Ajax’tan daha iyi bir Ajax bile çıkar. Çünkü bizim kumaşımız iyi ama bu kumaşı kime veriyoruz, kim bunu işliyor, kim bunun dokusunu yapıyor? Bunlara önem vermemiz lazım. Burada eğitime, bilime, ulaştırmaya yönlenmemiz gerekir. Yeteri kadar mesai yaptığımıza inanmıyorum. Mesai yapmak, maçtan sonra maçı değerlendirirken detaylara inmektir” dedi.

Spordan önce sportmenliğin öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Altınordu FK Başkanı Seyit Mehmet Özkan ise, “Spor yapan bir toplum değiliz. Düşünün, Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğrencisi sabah sporunu yapmadan okula gidiyor veya hiçbir spor faaliyetinde bulunmadan beden eğitimi öğretmeni olmak istiyor. Öğrenci adaylarının en azından bir dalda uzmanlaşması gerekir. Nitekim toplumumuz da önce sportmenliği sonra ise spor yapmayı öğrenmeli. Bunun bir süreç olduğunu düşünüyorum. Belli altyapılar oluşturulduğunda umarım ki 25-30 yıl sonra bir Ajax çıkarabiliriz” diye konuştu.

Paris Saint-Germain Academy Turkey Kurucusu Nihat Uğurlu, “Bir Ajax olma yolunda genç futbolcu adayları veya profesyonel seviyeye gelmiş futbolcuların gerçekten eğitimli eğitmenler tarafından hem saha içi hem saha dışındaki yaşantılarında geliştirilmeleri gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Nihat Uğurlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Konu altyapı olunca, orada çok fazla parametre devreye giriyor. Biz Paris Saint-Germain Academy Turkey olarak şu anda İstanbul (Florya, Ümraniye, Beylikdüzü), Ankara, Antalya, Bursa (Nilüfer, Özlüce) ve İzmir’de 9 tesiste hizmet veriyoruz. Önceliğimiz yakın vadede 20 ilde 30 lokasyona ulaşmak… Daha sonra da 81 ile yayılmayı hedefliyoruz. 1 yılda ülke futbolu için 15 milyon TL yatırım yaptık. Kazandığımızı yine altyapılara yatırıyoruz.

Çocuklarımızın sportif eğitimle kişisel gelişim eğitimini bir arada almasını sağlıyoruz. Beslenme, yabancı dil eğitimi ve spor psikolojisinin ayrılmaz bir bütün olduğuna inanıyoruz. Bünyemizdeki profesyonel eğitmenleri de belirli kriterlere göre seçip, Paris Saint-Germain’de Neymar, Mbappe, Cavani gibi isimlerin uyguladığı antrenman metotlarıyla çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz. Ayrıca düzenlediğimiz kamplarla, 3-18 yaş aralığındaki kız ve erkek öğrencilerimize şimdiden Paris Saint-Germain’in stadyumu Parc des Princes’te sahaya çıkıp futbol oynamak gibi eşsiz bir deneyimi yaşama fırsatı veriyoruz. 1 yıl içerinde 3 sporcuyu dünyanın en büyük kulüplerinden Paris Saint-Germain altyapısına verdik. Yakında bütün kamuoyu öğrenecek. Türkiye’den yeni Ajax’lar da çıkabilir, Paris Saint-Germain’ler de… Ancak en doğru metotlara sadık kalıp, sürdürülebilirlik ilkesini asla göz ardı etmemek gerekiyor.”

 

Oturumda Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan ve Paris Saint-Germain Academy Turkey Kurucusu Nihat Uğurlu arasında esprili bir diyalog yaşandı.

Nihat Uğurlu’nun konuşması sırasında Özkan, “Siz zenginler kulübüsünüz, biz ise fakirler kulübüyüz. Biz altyapılara 15 milyon TL yatırım yaptık” dedi. Özkan’a yanıt veren Nihat Uğurlu ise; “Biz 1 yıl içerisinde 15 milyon TL altyapı yatırımı yaptık, karşılığını da kısa vadede almayı başardık” ifadelerini kullandı.

 

Nihat Kahveci de konuya dahil olarak; “Ben de Bağcılar’da büyüdüm ve yokluktan geldim. Futbol ve tüm sporlar zenginlik fakirlik işi değil karakter işidir” dedi.

 

Daha sonra Türk futboluna dair genel bir değerlendirme yapan eski milli futbolcu Nihat Kahveci, “Kulüplerimiz batmış durumda. Finansal anlamda sorunlar var. Transfer dahi yapamıyoruz. Rakip takımdan bile oyuncu alamıyorken, yabancı oyuncuları nasıl transfer edelim? Bu durumda yönelmemiz gereken tek yer öz kaynaklarımızdır. Bizim kendi öz kaynaklarımızdan da futbolcu çıkıyor. Bunun ligimizde ve Avrupa’da birçok örneği var. Burada dikkat edilmesi gereken husus, özellikle antrenörlerin futbolcu değil, insan yetiştirmesidir. Eğitim ve sporun aynı anda ilerlemesi sağlanmalı. Bunları başarabilirsek o zaman Ajax gibi bir takımı Türkiye’de oluşturabiliriz” şeklinde konuştu.

Önceki İçerikBeşiktaş yarıştan koptu. Sergen Yalçın gençleri kazanmaya bakmalı… Bülent Tuncay, Başakşehir- Beşiktaş maçını yazdı…
Sonraki İçerikİstanbul Indoor Cup, pazar günü gerçekleştirilecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz