Hukuk Profesörü Hatice Kocasakal: Galatasaray’ın cezası artmaz

Milletlerarası özel hukuk profesörü Hatice Kocasakal, UEFA’nın verdiği Avrupa’dan 1 yıl men cezasını CAS’a taşıyan Cimbom’un cezasının artırılamayacağını söyledi. Kocasakal, “UEFA, ‘Aslında aslında daha fazla ceza vermem gerekirdi. Bu ceza az’ diyebilir mi?” yorumunu yaptı.

UEFA’nın Avrupa kupalarından 1 yıl men ettiği Galatasaray’ın konuyu CAS’a taşıması ile ilgili tartışmalar konusunda bir yorum da Galatasaray Üniversitesi’nin milletlerarası özel hukuk uzmanlarından profesör Hatice Kocasakal’dan geldi.

Karar gazetesine yaptığı özel açıklamada çarpıcı ifadeler kullanan Kocasakal, Cimbom’un cezasının artırılamayacağını söyledi. CAS’ın diğer kurumlara göre farkını sorduğumuzda “CAS, mahkemelerden farklı bir yapıya sahip. Her şeyden önce resmi bir yargı organı değil. CAS’ta yaklaşık 230 hakem var. Bu hakemler spor hukuku uzmanı. Hakim gibi somut bir uyuşmazlığın çözümü konusunda yargılama yolu ile karara varıyor” yorumunu yapan Kocasakal, şöyle devam etti:

CAS’A YETKI VEREN HÜKÜM!
“CAS’ta 2 tür yargılama var. Birincisi ilk derece yargılaması, ikincisi de temyiz. İlk derece; daha önce herhangi bir federasyon bünyesinde karara bağlanmamış sportif uyuşmazlıklar için öngörülmüş. Bu yöntemde, uyuşmazlığın çözümü için doğrudan CAS’a başvuru yapılıyor. Bu durum daha çok sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda oluyor. Örneğin kulüp ile teknik direktör veya sporcu arasındaki sözleşmede CAS’a yetki veren bir hüküm varsa başvuru yapılıyor. Prandelli ile Galatasaray arasındaki sözleşmede böyle bir madde vardı ve CAS yargılaması başlatıldı.”

FEDERAL MAHKEME ZOR
İkinci tür yargılamada ise daha önce bir federasyon tarafından karara bağlanmış bir uyuşmazlıkta, federasyonun kararı aleyhine bir temyiz mahkemesi olarak CAS’a başvurulduğunu aktaran Kocasakal, “Bunun için o federasyonun CAS’ın bu yetkisini kabul etmesi gerekir. Galatasaray’ın UEFA ile ilgili yaptığı başvuru, ikinci tür yargılamaya giriyor. Bugün birçok uluslararası federasyon CAS’a bu yetkiyi vermiş” diye konuştu.

Kocasakal, “Galatasaray CAS’tan istediği cevabı alamaza ne yapacak? sorusuna ise “CAS kararına da karşı çıkıyorsanız iptal için İsviçre Federal Mahkemesi’ne gidebilirsiniz. Ancak Federal Mahkeme, her beğenmediğiniz karara karşı başvurabileceğiniz bir adres değil. 5 tane iptal sebebi var. Ancak bunlardan birine dayanabilirseniz iptal kararı verilmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; CAS, yetkili olmadığı bir uyuşmazlıkta karar verdiyse veya yetki aşımı varsa iptal kararı çıkar. CAS’ın verdiği karar kamu düzenine aykırı ise iptal edilebilir” yanıtını verdi.

KARAR DEĞİŞEBİLİR DE
Federal Mahkeme dışında bir de AİHM süreci olduğuna dikkat çeken Kocasakal, şunları söyledi:

“Süreyya Ayhan örneği Galatasaray için uygun değil. Orada Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF), cevap dilekçesinde Ayhan’ın aldığı 4 yıllık cezanın az olduğunu, ömür boyu men gerektiğini ileri sürdü dedi. O dönemki kurallarda bu mümkündü. Ancak şu an değil. UEFA kalkıp, ‘Aslında daha fazla ceza vermem gerekirdi. Bu ceza az’ diyebilir mi? Galatasaray’ın mali yapısı ile ilgili değerlendirmeler ve verilen karar fair play kurallarına uygun görülürse UEFA’nın kararı onanır. Ancak karar Galatasaray lehine değişebilir de.” (hakan akar- karar)

Önceki İçerikYeni Kenan Sofuoğlu! 13 yaşında 294 kupası var…
Sonraki İçerikEski gol kralı “Cenk bizi taşıyamaz” dedi, Milli Takımın eski golcüleri de tartışmaya katıldı…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz