TMOK üyesi, spor yazarı Remzi Yılmaz, 3 yıldır devam eden ve Türkiye’yi neredeyse adım adım dolaşan Fair-Play Kervanı’nı, yaşananları futbolmedya.com için kaleme aldı:

 

“SEVDA YÜKLÜ KERVANLAR

 

2014 yılında Trakya Üniversitesiyle başlayan Fair Play Kervanı, 2016 yılını Ankara Gazi Üniversitesi ile noktaladı. Aradan geçen 3 yıl içinde, Edirne’den Kars’a, İzmir’den Urfa’ya Türkiye çapında 30 üniversiteyi ziyaret eden Fair Play Kervanı, BESYO öğrencilerine Fair Play’i anlattı.

Gittiği her üniversitede yoğun ilgiyle karşılanan Kervan, geleceğin spor yöneticilerinin genç beyinlerine Fair Play’i adeta kazıdı.

2016-12-16_123650ÖNCE PROTOKOL ZİYARETLERİ

Fair Play Kervanı, gittiği her ilde öncelikle o ilin valisi ve belediye başkanını ziyaret ederek, şehirde bulunmamızın amacını anlatıyor ve belediye başkanı ile vali, sergi ve konferansa davet ediliyor.. Her iki makama da Fair Play şiltleri takdim edilirken, ardından Kervan, Üniversitenin üst yönetimleri tarafından kabul ediliyor. Daha sonra konferansın düzenleneceği salonun organize edilmesiyle ilk gün tamamlanmış oluyor. İkinci günde ise önce serginin açılışının ardından da konferans başlıyor.

2016-12-16_123527ŞAMPİYONLARDAN FAİR PLAY DERSİ

Erdoğan Arıpınar’ın önderliğinde yola çıkan, Murat Özbay, Teoman Güray, Haldun Domaç, Semra Demirer, Doç. Dr. Bilge Donuk, Sevim Güllü, Avni Erboy ve bendenizin yer aldığı Kervan’a zaman zaman Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu sporcular da eşlik ediyor. Kervan’ın daimi üyesi olan Olimpiyat Şampiyonu güreşçimiz Ahmet Ayık ve ünlü maratoncu İsmail Akçay’ın yanı sıra Taha Akgül, Cenk İldem gibi son dönemlerin şampiyon güreşçileri de katılıyor..

Türkiye’de ve dünyada Fair Play ödülü kazanan sporculardan örneklerin anlatıldığı konferansta, öğrenciler zaman zaman konuşmaları alkışlarla keserek, bu heyecana katkıda bulunuyor.

Bizlere öncülük eden duayen gazeteci Erdoğan Arıpınar, konferansın başında öyle bir açılış yapıyor ki, salonda yarattığı hava, sonuna kadar esmeğe devam ediyor.. Bizler sıramız yaklaştıkça notlarımıza son bir kez daha bakalım diye ellerimiz ayaklarımıza dolaşırken, o her zamanki gibi vakur, cümleler birbiri ardına dökülüyor ağzından.. Notlar, bilgiler beyninde yazılı sanki.. En küçük bir dil sürçmesi bile olmadan..

Yılların emektarı Teoman Güray, fotoğraflarla Fair Play’i, Doç.Dr. Bilge Donuk, Dünyada Fair Play, Sevim Güllü ise Atatürk ve Fair Play’i anlatıyor..

2016-12-16_123551İTALYANLARA İNSANLIK ÖĞRETTİ

Olimpiyat Şampiyonu Ahmet Ayık, son olarak Gazi Üniversitesi’ndeki konferansta, öğrenciler Güreş Milli Takım sporcusu olarak gittiği Roma’da yaşadığı bir olayı anlattı.. Ayık’ın hikayesi şöyle: Milli sporcular kendilerine verilen harcırahları İtalyan Liretine çevirmek için bankaya giderler.. Veznedeki görevli, herkese bozdurdukları TL’nin karşılığı olarak liretlerini öder. Otele geldiklerinde Ahmet Ayık kendisine ödenen paranın diğer arkadaşlarınınkinden 10 kat fazla olduğunu görünce bu işte bir yanlışlık var diyerek ertesi gün tekrar bankaya gider ve paranın fazlalık bölümünü iade eder.. İtalya’da olay duyulunca tüm gazetelere manşet olur ve İtalyan televizyonu bizim güreş takımını öven özel programlar yapar, gazeteler, köşe yazarları takımımıza övgüler yağdırır.. Gazililer, Ayık’ın konuşması bittiğinde, belki de o güne kadar duymadıkları bu olayı ayakta alkışladılar..

2016-12-16_123629HALDUN DOMAÇ İĞNEYİ DE ÇUVALDIZI DA KENDİNE BATIRIYOR

A Spor yorumcusu Haldun Domaç, Fair Play ve basın konulu sunumunda, basınının Fair Play’a aykırı başlık ve fotoğraflarından örnekler vererek, bu tip yayınlara itibar etmemelerini öğütlüyor.. Formalı yorumcuların olaylara yaklaşımını da eleştiren Domaç, Ankara’da, izleyicilerden yoğun alkışları nedeniyle konuşmasına zaman zaman ara vermek zorunda kaldı.

2016-12-16_123507SEMRA DEMİRER’DEN MOTİVASYON

Basketbol Federasyonu Eğitim Kurulu üyesi Semra Demirer, Atatürk’ün “bir çocuk isterse dünyayı değiştirebilir” sözünden yola çıkarak, geleceğin yöneticilerini cesaretli olmaları ve bu cesareti öğrencilerine de aşılamalarını öğütlediği konuşmasında, kendisinin bir öğretmen olarak NBA’ye kadar yükselen öğrenciler yetiştirdiğini anlatıyor.. Öğrenciler konferansın bitiminde Semra öğretmenin yolunu keserek hedeflerini yeniden gözden geçirecekleri yönünde sözleriyle, Kervan’ın bir sonraki durağı için daha bir umutla yola çıkmasına katkıda bulunuyor.

2016-12-16_123607
İSMAİL AKÇAY’DAN KAHKAHA TUFANI

1968 yılında Meksika Olimpiyatlarında Maraton dalında 4. olan İsmail Akçay, göğsünde taşıdığı ay-yıldızın sorumluluğunu taşıdığını ve başarısını bu sorumluluğa bağladığını anlatırken, antrenmanlarda yaşadığı ilginç olaylardan örnekler sunuyor.. İsmail Akçay anılarının arasına öğütler sıkıştırmayı da ihmal etmiyor.. Yılların tecrübesi başarısını çalışmaya borçlu olduğunu şu örnekle anlatıyor: “Bir panelde katılımcılara Akçay başarısını neye borçlu diye sordular. Öğrenciler değişik yanıtlar verirken arkalardan bir ses “Olağanüstü çalışmasına” diye bağırdı. Ben de bu yanıtın doğru olduğunu söyledim”

Akçay, hikayenin sonuna “Çocuklar, benim çalıştığım kadar bir öküz çalışsaydı, inanın o da başarılı olurdu” diye de ekliyor.

GÜLÜMSEMEK DE FAİR PLAY’DİR

Konuşma sırası bana geldiğinde heyecanım bir kat daha artıyor. Aslında çok da fazla konuşmuyorum, yerine 9 Eylül Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı 3 dakikalık “Gülümse” adlı bir kısa film sunuyorum.. Filmde sokakta mendil satan 5-6 yaşlarındaki küçük bir kızın ağlayan bir kadına gülümseyerek, gözyaşlarını silmesi için parasız verdiği bir paket mendilin, neleri değiştirdiği ve bu iyilik dalgasının nasıl kendisine geri döndüğü anlatılıyor.. Mesaj çok basit: Gül ki dünya sana gülsün.. Aslında uğruna işimizi gücümüzü bırakıp yollara düştüğümüz, çabaladığımız Fair Play de çok basit.. Birbirimize gülümsememiz yeter de artar bile..

SADECE KONFERANSLA SINIRLI DEĞİL

Fair Play Kervanı, gittiği üniversitelerde sadece Fair Play’i anlatmıyor.. Dünyada yalnızca Türkiye’de olan Fair Play konulu karikatür sergisi, organizasyonun hemen başında törenle açılıyor… Sergilenen, yine komisyonumuz tarafından düzenlenen Uluslararası Karikatür Yarışmasında ödül alan eserler öğrencilerin bir hayli ilgisini çekiyor.. Kurulan stantlarda Fair Play konulu, yayınlar, dergiler ve broşürler öğrencilere dağıtılıyor..

2016-12-16_123352MARİFET İLTİFATA TABİDİR

Bunca çaba ve emeğin, alın terinin bir de karşılığı var tabi.. dünyanın başka bir yerinde örneği olmayan Fair Play Kervanı, Uluslararası Fair Play Birliği tarafından takdirle karşılandı ve 2015 yılında bu çalışmamızdan dolayı Fair Play Diploması ile ödüllendirildik.. Diplomayı çerçeveleterek Olimpiyatevi’ndeki Fair Play odasına, Kervan üyeleri olarak üzerinde isimlerimizin yazılı olduğu birer nüshasını da evlerimizin duvarına astık.. Komitedeki her toplantıda, her seyahat sonrası eve döndüğümüzde be bu diplomaya bakarak yorgunluğumu unutuyorum ve böylesine kutsal bir görevi yapan ekibin bir parçası olduğum için de gurur duyuyorum..

2016 yılını Ankara Gazi Üniversitesi ile noktaladığımız Fair Play Kervanı’nın bu kutsal yolculuğu, ömrümüz elverdiğince devam edecek.. Ama bu kez sadece Türkiye ile sınırlı kalmayacak. Dünyanın birçok ülkesinden gelen davetlerden bazılarına da iştirak edeceğiz..”

REMZİ YILMAZ-2016-12-16_123448

 

 

Önceki İçerikCüneyt Çakır’a şok suçlama: Çakır İmparatorluğu’ndan korkuyorlar!
Sonraki İçerikNTV Spor, Amed Sportif’in logosuna sansür mü uyguladı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz