Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, son 10 yılda spor alanında yapılan çalışmaları, olimpiyatlar için gösterilen çabayı ve sosyal yaşamını anlattı…

Türkiye’nin nüfusunun önemli bir bölümünü gençler, gündemini de spor oluşturuyor. Türkiye’de spor alanında tesisleşme anlamında son dönemde Cumhuriyet tarihindeki en büyük yatırımlar yapılıyor. Onlarca uluslararası şampiyona Türkiye’de yapıldı, yapılıyor. Hükümet; Olimpiyatlar gibi, futbolda Avrupa ve Dünya Şampiyonaları gibi çok sayıda büyük organizasyonları Türkiye’de gerçekleştirme hedefi ve iddiasını koruyor. Biz de SABAH Spor olarak gündemi, gençliği, Türkiye’nin spordaki projelerini, hedeflerini Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’la konuştuk. Seçim bölgesi Samsun’da bir taraftan seçim çalışmaları, diğer taraftan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yoğun işlerini yürütürken baş döndürücü çalışma trafiğine şahit olduk. Net sorulara samimi cevaplar aldık. Kılıç’ın bugünü değil geleceği, kişileri değil sistemler üzerine konuşması dikkatimizi çekti.

Şu an Gençlik ve Spor Bakanı olarak en büyük hayallerinizi ve hedeflerinizi sorsak, nereden başlarsınız?
Benim şu an en büyük hayallerim ve hedeflerimizden bir tanesi Olimpiyatlara hazırlık merkezi anlamında Türkiye’de iki çok kuvvetli merkez kurmak. İçinde ruhen ve bedenen olimpik sporcular yetiştirmek. İçinde A’dan Z’ye her unsur bulunacak. Sporcu seçiminden, yetiştirilmesine ve yarışmalara hazırlanmasına kadar her ihtiyacın içinde yer alacağı bir sistem. Sporcu fabrikaları yapıyoruz. ‘Sporcu fabrikası nedir?’ diyeceksiniz. Sporcu fabrikası; tribünleri olmayan sadece ve sadece 3,5,10 tane antrenman salonları olan sporcuların sadece ve sadece antrenman yapacağı yerler. Bunları da okullara yakın yerlere yapıyoruz. Çünkü bizim için önemli olan nesil onlar. Voleybol Liseleri mevcut, ‘Futbol Lisesi’ projesi var, bunun yanı sıra güreş, karate gibi birçok branşta liseler planlıyoruz. Şu an Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız projeler de hep bu konular üzerine. Spor Liseleri olacak ve bunlar da branş branş ayrılacak.

BİR STAT PARASI HARCAMAYIZ

Olimpiyat Stadı hizmete açıldığından beri tartışma konusu oldu. Hatta yeni projeler bile gündeme geldi. Sizin düşünceniz nedir?
Olimpiyat Stadı’nın şu anki durum ve yapısında çok büyük bir değişiklik yapılması mümkün değil. Bir stat parası verip de stadı yenilemek mantıklı değil. Mevcut yapının korunması ile birlikte geliştirilebilecek unsurları geliştirmeye çalışacağız. Zaten olimpiyatlara hazırlık komitesiyle, stadın yanındaki atletizm tesisimizi uluslararası standarda getiriyoruz. Yazın stadın zemini ile ilgili de bir çalışma olacak. Farklı bir zemin çalışması yapılacak. Onun dışında modernizasyonuyla ilgili çalışmalar da planlanıyor. Etrafını geliştireceğiz. Skorbord yazılımı da çok eski, onu da modernize edeceğiz.

“2020 İÇİN DE KOLLARI SIVADIK”

Rio hazırlıklarımız da son sürat devam ediyor. Hem federasyonlar hem de kulüpler nezdinde neler var neler yok kimler var bunun haritaları çıkarılıyor. Sadece Rio değil, 2020 Tokyo için de hazırlanıyoruz. Şimdiden hazırlanmanın başarıyı üst düzeye çıkaracağını düşünüyorum. 800’ü aşkın sporcumuz hem 2016, hem 2020 için hazırlanıyor. Genel bir beklentimiz var. Tahminim asıl patlamayı 2020 ve 2024’te yapacağımız yönünde.

ALMANYA İLE TEMAS HALİNDEYİZ!

Türk kulüplerinin ekonomik durumları çok kötü durumda. Adeta iflas bayrağını çektiler. Bakanım ne olacak bu takımların hali?
Son yaptığımız toplantıda kulüp yöneticileriyle ciddi anlamda öz eleştiriye dayanan istişaremiz oldu. Kulüpler açıkça ‘Şu andaki durumdan, tablodan biz sorumluyuz’ dediler. Bir kere tespiti doğru yapmalıyız. Çok basit; planlı ve programlı bir şekilde çalışılmamış geçmişte. Artık bazı şeylerin bugünkü sistemin içerisinde olamayacağını görmüş durumdayız. Spor camiası içinde yer alan arkadaşlarımızın da ciddi öz eleştiri yapması gerekiyor. Bizim şu anda hem federasyonla hem de Kulüpler Birliği ile beraber yaptığımız bir çalışma var. Almanya Federasyonu ile de temas halindeyiz. Kendi taslağımız var ve belli bir takım değişiklikler yapıyoruz. Zamanı gelince, bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Dünya örneklerini araştırarak belli bir çalışma yapılıyor. Bunu ‘Kulüpler Birliği Yasası’ olarak değil, ‘Kulüplerin yönetim tarzları ile ilgili yasa’ olarak görelim, “Spor Yönetimi Yasası” olarak görelim. Ciddi ihtiyaç var ve en kısa sürede en ideal şekilde çıkartılmalı. Bunun için çalışıyoruz.

BASKETBOL FAVORİM BİRAZ BİNİCİLİK VE YÜZME

Gençlik ve Spor Bakanı olarak siz spor yapmaya zaman buluyor musunuz?
Uzun zaman sonra ata bindim. Basketbol oynuyoruz biraz. Onların dışında zaman bulunca yüzmeyi seviyorum. Son zamanlarda yoğun gündemimiz var. Bazı yerlere yürüyerek gitmeye gayret ediyorum. Yaptığım sporları sorarsanız; binicilik, tenis, tekvando ve futbol.

İYİ OLAN ŞAMPİYON OLSUN

Ligdeki yarış harika.. Her hafta lider değişiyor. Puan farkı az.. Ne olur? Kim şampiyon olur Bakanım?
İyi oynayan, iyi mücadele eden yarışı kazansın..

RAKAMLARLA TÜRK SPORUNUN SON DURUMU

1- Bizler, bugünden çok geleceği planladığınızı biliyoruz. 2020, 2024 ve daha sonrası için TOHM projeleri uygulanıyor. Bu projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunur musunuz?
Türkiye Olimpiyat Hazırlama Merkezleri belirlenen hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Proje, 21 ilde ve 17 branşta 556 erkek 301 bayan olmak üzere 857 sporcunun katılımıyla gerçekleştiriliyor. Ülke sporunun gelecekte çok şeyler beklediği bu değerli sporcu kardeşlerimize, alanında uzman 120 antrenör arkadaşımız eğitim veriyor. Doping, sağlık, sportif ve sosyal konularla ilgili olarak sporcuları bilgilendirici toplantılar ve seminer programları planlayacak. Aynı zamanda alanında uzman kişilerden oluşan teknik ekipler kurarak, ilgili branşlarda teknik bilgiler araştırılarak projeler de hazırlayacak.

2- AK Parti döneminde tesisleşme hamlesine girişildi. Bize rakamlarla son durumu anlatabilir misiniz?
Öncelikle 2002 ve öncesinde ülkemizdeki tesis envanterinden bahsetmek istiyorum. Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yılı öncesinde bin 370 tesis hizmet verdi. Bu rakama sadece son 13 yılda (2002- 2015) bin 575 tesis eklendi. 2015 yılında 20 atletizm pisti, 27 gençlik merkezi, 50 havuz, 57 diğer, 58 stadyum (il ve ilçe), 137 spor salonu, 150 futbol sahası olmak üzere toplam 499 tesisin yapımı devam ediyor. Ülke sporunun çehresini değiştirecek 29 stadyum projesinde Konya ve Mersin statlarının yapımını tamamladık. 27 stadyumun yapım çalışmalarında büyük ilerlemeler kaydettik.

3- Lisanslı sporcu sayısında son 13 yılda ne gibi gelişmeler yaşandı?
Bu alanda da devrim niteliğinde gelişmeler yaşadık. 2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sporcu sayısı, 2015 yılında 20 kat artarak 5 milyon 680 bin 116 kişiye ulaştı. 2002 yılında 2 bin 763 olan engelli sporcu sayısı 2015 yılında 12 kat artarak 33 bin 514 oldu. Ayrıca 2002 yılında 6 bin 35 olan spor kulübü sayısı 2015 yılında 2 kat artarak 13 bin 432’ye çıktı.

4- Spor kulüplerine yapılan yardımlarla ilgili neler söylersiniz?
2002 yılında 17 spor kulübüne 315 bin TL yardım yapılırken, 2012-2015 yılları arasında 3 bin 467 spor kulübüne toplam 67 milyon 492 bin TL yardım yapıldı. Ayrıca 11 bin amatör spor kulübüne 220 bin çanta, 220 bin eşofman, 220 bin forma takımı, 220 bin yağmurluk, 120 bin satranç takımı olmak üzere toplam 14 milyon 880 bin TL tutarında malzeme yardımı yapıldı.

5- Antrenör sayısı kaç?
2002 yılında 18 bin 674 antrenör varken 2014 yılında bu rakam 9 kat artarak 176 bin 305 oldu.

6- Spor federasyonlarına ne kadar nakdi yardımda bulunuldu?
2004 yılından itibaren spor federasyonlarına bağımsızlık verildi. 58 spor federasyonuna (28 yaz olimpik, 4 kış olimpik, 3 paralimpik, 23 olimpik olmayan), 2002-2014’e kadar toplam 1 milyar 913 milyon 623 bin 200 TL yardım yapıldı.(sabah)

Önceki İçerikGalatasaray’da Prandelli barışı! 7 milyon euro isteyen İtalyanla 3’e uzlaşma sağlandı…
Sonraki İçerikKıran meydan okudu: Özbek favori mi? Kim demiş! 3500 oy alırım, Özbek 1300’de kalır…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz