Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın ikinci kez iptali mümkün!

İngiltere merkezli Türkçe haber internet sitesi Türk Ulak’ta bugün ilginç bir yazı yayınlandı. Rıdvan ERTUĞ imzalı yayında Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nın ikinci kez ertelenebileceği belirtildi:

Tokyo 2020 Olimpiyatları’na üç aydan kısa bir süre kaldı ve  Japonya nüfusunun sadece   % 1.3’ünü aşıladı –  Japonya, aşıları erteleyerek, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın açılış töreni öncesinde yeni varyant salgınlarına karşı savunmasız bıraktı – Uzmanlar, aşılarla varyantların yayılmasını durdurmak için artık çok geç olduğunun farkındalar –


Japonya, aşı dağıtımına başladıktan iki aydan fazla bir süre sonra, aşı uygulamasında hala gelişmiş dünyanın inanılmaz gerisinde kalıyor. Bu durum Olimpiyatlara üç aydan kısa bir süre içinde Tokyo’da düzenlemenin bilgeliğiyle ilgili soruları ve şüphelerini de  gündeme getiriyor. 
Pazar günü, Tokyo, Osaka ve diğer iki virüs hotspot bölgesi ilan edildi, iş yerlerinin kapatılmasını ve uyumsuzluk nedeniyle para cezalarını içeren üçüncü bir acil kısıtlamaya girildi. Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Riko Muranaka, “Uzmanlar, aşılarla varyantların yayılmasını durdurmak için artık çok geç olduğunun farkındalar” dedi.

Hükümet kabine baş sekreteri Katsunobu Kato, Japonya’da biri hariç hepsi havaalanı karantinasında olmak üzere 21 Hint “çift mutant” varyantı vakası yakalandığını açıkladı. “Our World in Data” verilerine göre, Japonya nüfusunun % 1.3’ü, ABD’de % 40, Birleşik Krallık’ta % 49 ve Fransa’da % 20’ye kıyasla iki dozdan en az birini tamamlamış vaziyetti. Yavaş aşılamayla da eleştirilen komşu Güney Kore bile, halkının % 4’ünden fazlasını aşıladı.

Sağlık bakanlığı şimdiye kadar yalnızca Pfizer / BioNTech aşısını onayladı ve Japonya’yı muhtemelen önümüzdeki ay AstraZeneca ve Moderna aşılarına yeşil ışık yakılıncaya kadar AB’den yapılan ithalata bağımlı bıraktı.23 Nisan itibariyle, 1.74 milyondan biraz fazla ön saf sağlık personeli ilk dozunu aldı ve 878.000’i tamamen aşılandı. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Pazar günü itibariyle 65 yaş ve üzeri yaklaşık 74.000 kişiye ilk aşı yapıldı.

Japonya’nın ihtiyatlı yaklaşımı, ihracat darboğazları ortaya çıkmadan çok önce uygulandı ve raporlar, gecikmenin arkasında tedarik sorunlarının olduğu iddialarına şüphe uyandırdı. Bloomberg Pazartesi günü, AB’nin 30 Ocak ile 19 Nisan arasında Japonya’ya 52,3 milyon doz ihraç ettiğini söyledi. Tokyo’daki bir AB kaynağı, rakamların doğru olduğunu onayladı.

Japonya, diğer ülkelerde yaşanan yıkıcı vaka yüklerini ve ölüm önlemedeki ilk başarısından sonra, yaygın maske takma ve “üç C” den – kapalı alanlar, kalabalık yerler ve yakın temas dahil olmak üzere önleyici tedbirlere güvenmeye devam etti.

Hükümet, aşıların önerilmesi konusunda yalnızca sınırlı sorumluluk alıyor eleştirilerini getirdi ve Japonya’nın şu anda içinde bulunduğu durumdan kısmen sorumlu tutuluyorlar. Aşı tahminleri konusunda çok kötümser bir tablo çiziliyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, büyük şehir merkezlerinde beklenen yüksek talebe hazırlık olarak, önümüzdeki haftalarda Tokyo ve Osaka’da büyük aşılama merkezleri açılacak ve yerel basında çıkan haberlere göre, başkentte 10.000 uygulayabilecek, aşılama sürecini hızlandıracağı tahmin ediliyor

Ancak sağlık çalışanları arasındaki aşılamanın yavaş hızı, nüfusun geri kalanı için iyiye işaret değil. Birçoğu henüz ilk aşısını olmadı ve bazı bölgelerde aşılanmamış tıbbi personel, yaşlı sakinlere aşı yapma konusunda isteksiz. Olimpiyatlar üzerinde herhangi bir etki yaratamayacak kadar geride kaldı ve Japonya nüfusunun çoğunun on binlerce sporcu, medya, yetkili ve Oyunla ilgili diğer personelin Tokyo’ya gelmeye başlamasıyla korunma olasılığı düşük. 

Bu ay BMJ’de yazan dört sağlık uzmanı, Japonya’nın “yavaş aşı uygulamasına” atıfta bulunarak, Oyunları “acil bir mesele olarak yeniden değerlendirilmeye” davet ettik. Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ve Tokyo 2020 organizatörleri, aşıların ilerlemesinin “güvenli ve emniyetli”  oyunlar olacağını söyledikleriyle bağlantılı olmadığını dile getirerek eleştirdiler.

Tokyo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir halk sağlığı araştırmacısı olan Haruka Sakamoto, “Hükümet, aşıların güvenliğine büyük önem veriyor.

Sağlık bakanlığı, ek denemeler yapmadan ve Japonya’da aşı dağıtmadan önce diğer ülkelerde yaygın olarak kullanılan aşıları ilk olarak gözlemledi.Hükümetin neden bu kadar aciliyet göstermediğini anlamıyorum,” dedi ve şöyle ekledi “Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak mevcut yönetim için en önemli önceliktir ve bunu başarmanın en etkili yolu aşıdır. Birleşik Krallık’ta insanlar yavaş yavaş günlük hayatlarına geri dönüyor. Ancak Japonya’da bunun gerçekleşmesi çok uzun zaman alacaktır. “ 

Önceki İçerikDiyarbakırspor’da hedef 3.Lig’e yükselmek
Sonraki İçerikGalatasaray’da seçim hamleleri! Mustafa Cengiz resmen başvurdu, Tuncer Hunca adaylıktan çekildi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz